Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Nem ironikus kicsit? A Btk....

Nem ironikus kicsit? A Btk. Szerint ha valaki megtagadja a katonai szolgálatot - gyakorlatilag ha úgy vesszük, adott esetben megtagadja mások meggyilkolását - azt 15 év szabadságvesztéssel büntethetik. Büntetési tétele hasonló, mint az emberölésé.

Figyelt kérdés
Értem én, hogy az államnak elsődleges érdeke nem a polgárok erkölcsi védelme, hanem saját létének biztosítása, de azért elgondolkodtató, hogy az, ha valaki lelép, mert nem akar gyilkolni, súlyosabb bűn, mint ha megkéselne valakit.
2013. aug. 8. 10:28
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
51%
Étrisyon! melyik ország melyik évben érvényes Btk-rol beszélsz?
2013. aug. 8. 10:36
 2/17 Shai-Hulud ***** válasza:
28%

Nem ironikus.

1. A haza védelme minden állampolgárnak kötelessége. (Nem árt ezzel is tisztában lenni.)

2. Jelenleg (békeidőben) önkéntes a katonai szolgálat, tejhát ilyen esetre csak hadiállapotban, háború esetén kerülhet sor. Akkor pedig senki nem fog azzal szórakozni, hogy egy dezertőrt börtönbe kísérgessen. Simán helyben agyonlövik.

2013. aug. 8. 10:56
 3/17 A kérdező kommentje:
Most le lehet szólni, hogy mennyire nem vagyok hazafi, de számomra persze, fontos a haza, és igyekszem munkámmal és cselekedetemmel erősíteni (különben tudásom alapján már rég leléphettem volna külföldre dolgozni), de azért az értékrendem szerint az élet mégis csak jóval magasabb erkölcsi kategóriát képvisel, mint az "elnyomó hatalom" érdekében a parancsszóra gyilkolás.
2013. aug. 8. 11:01
 4/17 kovpet ***** válasza:
86%

Erkölcs csak akkor van, ha nincs nagy baj.

Bajban túlélés van, minden áron.

2013. aug. 8. 11:05
 5/17 Antimod ***** válasza:
100%

"Erkölcs csak akkor van, ha nincs nagy baj.

Bajban túlélés van, minden áron."

Ez nem feltétlenül igaz. Vannak háborús hősök, akik azért haltak meg, hogy megmentsék bajtársaikat, vagy a nem harctéri esetek között akik visszamentek még az égő házba valakiért.

2013. aug. 8. 11:08
 6/17 anonim ***** válasza:
98%
Háborúban honvédelem során, ezt te is másként látnád, mikor otthonodat véded, olyan emberektől, akiknek az a céljuk, hogy elfoglalják kirabolják a hazádat.
2013. aug. 8. 11:10
 7/17 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező nem tudom ország melyik részében laksz, de én egy olyan városban, ahol elsőnek a németek, majd az oroszok vonultak végig...

El se tudjuk képzelni milyen érzés az, ha bombákat dobnak városra csak azért mert ott élsz! El se tudjuk képzelni, milyen az amikor hadifoglyokat szednek a civilekből csak azért, mert a szovjet hadvezetés nem tudott eleget összeszedni az ellenségből...

2013. aug. 8. 11:17
 8/17 kovpet ***** válasza:
75%

Antimod: nem így értettem és a kérdés sem erre vonatkozott.

Nem az egyén erkölcsösségéről van szó, hanem az állam által hozandó törvények értékrendjéről.

Főleg ugye, hogy akik hozzák ezeket a törvényeket, azokra nem igen vonatkoznak.

2013. aug. 8. 11:42
 9/17 anonim ***** válasza:
58%
Azért van fizetett hadseregünk, mert az ő dolguk a haza védelme. Pék Sanyit elviszik katonának, mert valami hülye miatt "hadiállapot" alakul ki, mit érnek vele? Semmit, Pék Sanyit az első golyó fejen találja, mert nem hivatásos. Ő a kenyérsütéshez ért, nem a katonáskodáshoz. Aki tud és akar, az jelentkezzen katonai szolgálatra, de nem látom értelmét harci helyzetben olyan alakulatok létrehozásának, amiket max. golyófogónak lehet felhasználni, mert az nem az ellenség, hanem a magyar hadvezetés részéről gyilkosság. Vagy ha nagyon ragaszkodnak ehhez az igen hülye ötlethez, akkor legyen a Honvédségnek jó kiképző rendszere, mert a jelenlegi sem minőségében, sem mennyiségében nem lenne alkalmas a feladatra. 2013-at írunk, a honvédelem rég nem arról szól már, hogy kezedbe adnak egy gépfegyvert amivel lövöldözzél. Igen komplex rendszereket és technikákat kell ismerni, amit egy pár hetes (max. hónapos) kiképzés alatt nem lehet megismertetni egy átlag polgárral.
2013. aug. 8. 12:06
 10/17 Antimod ***** válasza:

"Nem az egyén erkölcsösségéről van szó, hanem az állam által hozandó törvények értékrendjéről.

Főleg ugye, hogy akik hozzák ezeket a törvényeket, azokra nem igen vonatkoznak."

Ezzel így egyetértek. Sajnos az állami törvénykezés sok esetben igen távol esik az alapvető értékrendtől is.

2013. aug. 8. 12:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!