Nem ironikus kicsit? A Btk. Szerint ha valaki megtagadja a katonai szolgálatot - gyakorlatilag ha úgy vesszük, adott esetben megtagadja mások meggyilkolását - azt 15 év szabadságvesztéssel büntethetik. Büntetési tétele hasonló, mint az emberölésé.
Nem ironikus.
1. A haza védelme minden állampolgárnak kötelessége. (Nem árt ezzel is tisztában lenni.)
2. Jelenleg (békeidőben) önkéntes a katonai szolgálat, tejhát ilyen esetre csak hadiállapotban, háború esetén kerülhet sor. Akkor pedig senki nem fog azzal szórakozni, hogy egy dezertőrt börtönbe kísérgessen. Simán helyben agyonlövik.
Erkölcs csak akkor van, ha nincs nagy baj.
Bajban túlélés van, minden áron.
"Erkölcs csak akkor van, ha nincs nagy baj.
Bajban túlélés van, minden áron."
Ez nem feltétlenül igaz. Vannak háborús hősök, akik azért haltak meg, hogy megmentsék bajtársaikat, vagy a nem harctéri esetek között akik visszamentek még az égő házba valakiért.
Kérdező nem tudom ország melyik részében laksz, de én egy olyan városban, ahol elsőnek a németek, majd az oroszok vonultak végig...
El se tudjuk képzelni milyen érzés az, ha bombákat dobnak városra csak azért mert ott élsz! El se tudjuk képzelni, milyen az amikor hadifoglyokat szednek a civilekből csak azért, mert a szovjet hadvezetés nem tudott eleget összeszedni az ellenségből...
Antimod: nem így értettem és a kérdés sem erre vonatkozott.
Nem az egyén erkölcsösségéről van szó, hanem az állam által hozandó törvények értékrendjéről.
Főleg ugye, hogy akik hozzák ezeket a törvényeket, azokra nem igen vonatkoznak.
"Nem az egyén erkölcsösségéről van szó, hanem az állam által hozandó törvények értékrendjéről.
Főleg ugye, hogy akik hozzák ezeket a törvényeket, azokra nem igen vonatkoznak."
Ezzel így egyetértek. Sajnos az állami törvénykezés sok esetben igen távol esik az alapvető értékrendtől is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!