Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ez járható út, ha nem akarja,...

Ez járható út, ha nem akarja, hogy örököljön?

Figyelt kérdés
Egyik ismerősöm sokat tépelődik, hogy a lánya iszik (alkoholista) és nem akar ráhagyni semmit, mert akkor biztos elinná, elkártyázná. Az járható út, hogy papíron eladja, de akinek adja az nem fizet? (Ajándékozás lenne csak azt is meg lehet akárhány évig még támadni).

2013. júl. 29. 20:41
1 2 3
 11/24 A kérdező kommentje:

Bocsánat, hogy eddig nem reagáltam, de nem voltam gépközelben, dolgozom.

Nos a lány nem akar leszokni a piáról, a cigiről meg egyebekről. A szülő, ha akarna se tudna segíteni neki, mivel le se tojja a fejét már 5 éve nem is látta, pedig oda jár a nagypapájához, és a papi meg a szülő közt van talán 700 méter... Amúgy a csaj az anyjával él.

Amúgy mi a baj a színlelt eladással? Kiválasztja a barátját és eladja neki papíron X összegért aztán amúgy meg ajándék és kész. Csak papíron nem az. Csak azért az eladás, mert az ajándékozást és bármilyen szerződést meg lehet támadni. De, ha eladásról nem hallottam, hogy megtámadható lenne.

2013. júl. 30. 11:42
 12/24 anonim ***** válasza:

"Amúgy mi a baj a színlelt eladással?"

Amíg ki nem derül, hogy színlelt, addig semmi. Utána jöhet az ajándékozás megtámadása + NAV adócsalásért.

Amíg az új tulaj nem rakja ki az utcára, hiszen új tulaj, ráadásul fizetett is érte, addig is semmi.

2013. júl. 30. 12:21
 13/24 A kérdező kommentje:
Ezt csak ők ketten tudnák. Illetve most én, de engem nem érdekel én is jó ötletnek tartom, hogy az a haver sokkalta jobban megérdemli, Ő húzta ki a kakiból. A kislánya meg rá se néz már 4 éve. :(
2013. júl. 30. 12:27
 14/24 anonim ***** válasza:
49%

Berta Wooster:

Teljes mértékben igazad van. Erkölcsileg természetesen az lenne a normális ha először megpróbálnának segíteni neki, hogy kikerüljön a függőségből. A kérdés nem arra vonatkozott, hogy mit kéne tenni az alkoholista gyermekkel, hanem arra, hogy hogyan lehetne őt az örökségből kitúrni.

A színlelt szerződéssel a baj az, hogy színlelt. A törvényes örökös meg fogja támadni a szerződést és nyerni is fog a perben. Itt pedig már a színlelt vevő hiába tátja a száját, hogy dehát ő egy iszákos valaki. Ha a szerződés színlelt nem történt ellentételezés, akkor vagy kifizeti az összeget, vagy átadja a dolgot. Egyébként valaki írta is, hogy a NAV össze is csapná a tenyerét örömében! Így is lenne!

2013. júl. 30. 16:31
 15/24 A kérdező kommentje:
És, ha fogja és százezerért eladja? Annyiért adja valaki a házát amennyiért akarja, nem?
2013. júl. 30. 20:55
 16/24 anonim ***** válasza:
100%

@ 14.:

"Teljes mértékben igazad van. Erkölcsileg természetesen az lenne a normális ha először megpróbálnának segíteni neki, hogy kikerüljön a függőségből. A kérdés nem arra vonatkozott, hogy mit kéne tenni az alkoholista gyermekkel, hanem arra, hogy hogyan lehetne őt az örökségből kitúrni."

Tudom, hogy a kérdés mire vonatkozott. Csak eszembe jutott mindaz, amit leírtam. (Meg még egy csomó minden, amit nem írtam le. :D)

Nekem az azóta érkezett infók után is furcsa a helyzet: Öt éve nem látták egymást a szülőkkel, mert a lány nem megy hozzájuk. – Igen ám, de mindig kettőn áll a vásár. Bizonyára oka van annak, hogy így alakult, de a kapcsolat megromlásában, az elidegenülésben valószínűleg mindkét fél hibás valamelyest. Persze nem állítom 100%-ra, hogy így van, de nekem az ilyen esetekben valami mindig nagyon sántít. Meg lehetett volna beszélni a félreértéseket, problémákat, ha törekedtek volna rá; plusz akár a szülők is látogathatnák a saját gyereküket, nem csak azt kellene várni, hogy majd ő megy hozzájuk.

Plusz ha nem kommunikálnak, akkor honnan lehet tudni, hogy a lány nem akar felhagyni a züllött életvitellel? Ki, hányszor és hogyan próbálta meg motiválni őt? Valóban _minden_ lehetőséget megpróbáltak?

De nem ragozom tovább, úgyis felesleges: még ha mindkét fél részéről meglenne az akarat a helyzet rendezésére, valószínűleg akkor sem lenne kis meccs egyiküknek sem.

Ismertem személyesen is lecsúszott alkoholistákat és egyéb szenvedélybetegeket, akiknél kevés volt az akarat a változásra; ill. beszéltem személyesen is egy hajléktalannal, akinek (sok társához hasonlóan) "jó úgy", és még sorolhatnám a negatív példákat. De van egy pár pozitív példa is azért.

Na, jó, most már tényleg eldugultam. :)

2013. júl. 30. 20:59
 17/24 anonim ***** válasza:
64%

Kedves kérdező!

Van olyan jogi fogalom, hogy egyenlőtlen szerződési feltételek. Na ez pont ilyen. Ha 100 000 forintért adok el egy 10 milliós házat, akkor polgári jogilag egyenlőtlen feltételek álltak fel a szerződés megkötésekor. Büntetőjogilag ezt a helyzetet hívják pénzmosásnak. Kerülendő!

2013. júl. 31. 02:13
 18/24 A kérdező kommentje:
Mikor segíteni akart a lányának, az becsapta és amit kapott eladta és elitta. Elvonót is megjárták, próbált segíteni, de hála helyett hazugságot, meglopást és átverést kapott. No meg azt, hogy mikor nem tudta elkísérni a dokihoz meg a terápiákra akkor ellógott. Amúgy a lány szüntette meg mindenféle kapcsolatot. Nem akarja látni többé.
2013. júl. 31. 21:29
 19/24 anonim ***** válasza:
100%
Ír egy végrendeletet, amiben a lányát kitagadja érdemtelenségre hivatkozva, oszt hellobello, mit kell itt bonyolítani?
2013. aug. 3. 16:41
 20/24 anonim ***** válasza:

Hát, ez így elég gáznak tűnik; nehéz lehet ilyet átélni egy szülőnek. :(((

Bár én azt gondolom, hogy normális szülő-gyerek kapcsolatban nem jutnak el idáig az emberek; ill. jó családi háttérrel rendelkezők között lényegesen alacsonyabb az esély, hogy alkoholistává váljon valaki. Mert alapon nem az italba menekül, ha valami nehézséggel kell szembenéznie, vagy ha valami tragédia éri, ha támogatólag állnak mellette a rokonok.

Egyébként nem tudok mást, mint amit eddig már leírtak: lehet próbálkozni többféleképpen is, de törekedni kellene a törvényes út betartására. 100%-os garancia meg nincs semmire.

2013. aug. 3. 16:56
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!