Ez járható út, ha nem akarja, hogy örököljön?
Hatos! Ne adj hülye tanácsokat! Vagy legalább előbb olvass utána, miért lehet kitagadni valakit! Ha sima végrendeletet ír, akkor meg a lánya automatikusan KÖTELESRÉSZRE JOGOSULT. (és meg kell jelenjen a közjegyzőnél)
Ötös, hidd el, hogy meglehet, de ez a legbiztosabb amit leírtam. Minekünk ilyen van, és megnézettük több ügyvéddel és 2 közjegyzővel, mindenki ezeket javasolta.
Hetes!
Én tudom, hogy miért lehet kitagadni.
Ptk. 663.§. e) bekezdés:
erkölcstelen életmódot folytat.
Az erkölcstelen életmódba beleférhet az is, hogy iszákos, képtelen ellátni magát, képtelen normális társadalmi kapcsolatokra. Egyébként pedig, az örökösnevezéssel más kizárható a kötelesrészből, akár a törvényes örökös is! Ptk. 637.§. 2) Az örökhagyó azt, aki törvényes örököse, vagy azzá válhat, akár más személynek örökössé nevezésével, akár végrendeletben tett kifejezett nyilatkozattal kizárhatja a törvényes öröklésből. A kizárást nem kell indokolni.
Már megbocsáss kedves hetes! Ez a munkám, ne arcoskodjál már bele!
Nem gondolom, hogy túl sok értelme lenne ide írnom, mivel a kérdező nem reagált az eddig érkezett válaszokra. Azt pedig valószínűnek tartom, hogy másoknak nem fog tetszeni, amit írok.
De mégis megteszem:
Az alkoholisták egy része nem passzióból lett az, hanem súlyos lelki problémák/nehéz élethelyzetek/stb. miatt. Ezért inkább meg kellene próbálni először SEGÍTENI annak a "lánynak", hogy leszokjon. Ehhez lehet külső segítséget kérni, pl. az Anonim Alkoholistáktól, a Kék Kereszttől vagy egyéb szervezetektől.
Egy szülőnek elsősorban SEGÍTENIE kellene a gyermekének, a szülői státusz nem szűnik meg a gyerek felnőtté válásával. (Arról már nem is beszélve, amikor maga a "szülő" taszítja nyomorba vagy nehéz körülmények közé a saját vérét...)
A leszokáshoz természetesen szükséges az érintett aktív közreműködése is, saját akarata ellenére nem lehet kötelezni rá.
De csak akkor kellene ilyen drasztikus lépéseken gondolkodni, ha már abszolút nincs esély a helyzet javulására. És még akkor is megfontolandó, hogy milyen következményekkel járhat az öröklésből való kitagadás. Pl. ha a törvényes örökösnek amúgy biztosított a lakhatása, tehát nem az öröklendő ingatlanban lakik, akkor szerintem valóban nem kellene pénzhez juttatni, amit úgyis csak elszórna. De ha nem, akkor szó szerint elvinnék a fedelet a feje fölül, tehát az utcára kerülne, és úgy még jobban lecsúszna. Szóval alaposan megfontolandó a kérdés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!