Mit tehetek / tehet egy társasházi lakóközösség, olyan szomszédokkal, akik napszaktól függetlenül üvöltöznek, csapkodják az ajtót, kisajátítják a körfolyosót, sőt! Van egy 4éves gyerek aki minden nap többször mindezek miatt. Stb?
Még csak kb két és fél hónapja laknak itt, albérletben, de már szinte az összes többi lakónál kiverte a biztosítékot!
Nálam is, pedig én valamivel később költöztem ide náluk.
ez csak 1 eset a sok közül:Van egy nagyon jó fej idősebb néni, aki megkérte őket, megtennék e ha már dohányoznak, 1-2 méterrel álljanak arrébb mert arra néz az ablaka és asztmás, fullad tőle.
A reakció automatikusan a hőbörgés, és mindez figyelmen kívül hagyása volt..
Milyen jogaink vannak velük szemben?
A válaszokat előre is köszönöm!
A kérdésnél kimaradt,h."gyerek aki minden nap többször is sír mindezek miatt". Ezzel arra akartam utalni,h. sajnos elképzelhető hogy verik szegényt :(
Kíváncsi vagyok több válaszra..
Azért az nem igaz, hogy semmit sem lehet tenni!
A bérlőknek vannak kötelezettségeik: például a Lakástörvény szerint rendeltetésszerűen kell használni az ingatlant. Ennek nyilván része az, hogy be kell tartani az együttélés szabályait, eleget kell tenni bizonyos karbantartási szabályoknak, stb.
Aki ezeket megsérti, annak a bérleti szerződése felmondható, ha ki kell költöznie. Ha ezt nem teszi meg, lakáskiürítési per indítható ellene.
Mindenekelőtt fel kellene vennetek a kapcsolatot a bérbeadóval (a közös képviselőnek tudnia kell, ki ő, és ez az ő dolga lenne), és beszélni vele, hogy regulázza meg a bérlőit, vagy, ha nem megy, mondja fel a szerződést, és tegye ki őket.
Hasonlóra gondoltam,de aztán elbizonytalanodtam..
Köszönöm a válaszokat!
Azért mert veszekednek (ez mindenhol előfordul), rossz az ajtó, vagy direkt becsapják még nem fogják utcára tenni az ott lakókat, főleg, hogy egy 4 éves is lakik velük.
Ha tényleg bántalmazzák, akkor a gyámhivatal védelembe veheti, viszont ettől még továbbra is ott fognak lakni.
A társasházak működését alapvetően a mindenkor hatályos Társasházi törvény és a ház Szervezeti és működési szabályzata (melynek része a Házirend) szabályozzák.
1. A vonatkozó jogszabályok értelmében a társasház közös tulajdonban álló helyiségei (pl. lépcsőház, folyosó, közös tároló stb.) kizárólag rendeltetésüknek megfelelően használhatók. A folyosó értelemszerűen közlekedésre, nem másra.
2. Úgy tudom, a jelenleg hatályos Ttv. úgy rendelkezik, hogy a közös tulajdonban álló területeken tilos a dohányzás, kivéve ha a társasház közgyűlése 4/5-ös többséggel hozott határozatban megengedi azt. (Valószínűtlen, hogy ezt a szavazati arányt elérjék.)
3. A jogellenes magatartást tanúsító lakáshasználók ellen, legyenek azok akár tulajdonosok, akár bérlők, akár egyéb jogcímen a lakásban életvitelszerűen tartózkodók, az illetékes hatóságnál (helyi önkormányzat) szabálysértési, ill. birtokvédelmi eljárást lehet kezdeményezni.
Célszerű lenne ezt megelőzve _hivatalosan_ felhívni az érintetteket, de inkább a tulajdonost a jogkövető magatartás kívánalmára, ill. kilátásba helyezni az ügy jogi útra terelését.
A tulajdonos adatait és elérhetőségét a közös képviselőnek tudnia kell, ugyanis lakónyilvántartást kell vezetnie. Ő írhat hivatalos felszólító levelet is a tulajdonosnak, ami elég hatékony lehet; de megpróbálhatjátok telefonon vagy személyesen is lerendezni a dolgot.
A tulajdonos felel azok magatartásáért, akiknek a lakás használatát átengedte, így köteles betartatni velük az együttélési szabályok betartására, ill. ezek megsértése esetén rendkívüli felmondással élhet.
(Ha nem hivatalosan adta ki a lakást, márpedig 10 esetből 9-ben ez így van, akkor valószínűleg még inkább intézkedni fog, mert fél egy esetleges ellenőrzéstől.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!