Egy átlag ember, ha meg van hozzá a tudása,
vészhelyzetben végezhet pl gégemetszést, vagy egyéb
orvosi beavatkozásokat?
Figyelt kérdés
Ha pl valakinek valami miatt nem jut levegőhöz? Gégemetszést egyetlen szúrással és egy csővel el lehet végezni. Életet menthet. Ez épp úgy tilos, mint otthon műteni? Vagy ez más kategória?
2013. júl. 25. 09:21
1/7 anonim válasza:
Végezhet. Nem tudom milyen suliba jártál azt hittem az alap, hogy a tesitanárok kedvenc szórakozása előhozni, hogy ilyen esetben milyen kulccsal vagy tollal vágnák fel a delikvens gégéjét.
2013. júl. 25. 09:31
2/7 A kérdező kommentje:
Nem suliba, hanem érdekel az elsősegély meg ilyenek, és netes videókat néztem, meg láttam már pár elsősegélynyújtó előadást is.
2013. júl. 25. 09:35
3/7 anonim válasza:
Igen, végezhet ilyen beavatkozásokat. Csak tényleg érteni kell hozzá. Például azért is, mert utólag kivizsgálják, és ha a beavatkozás nagyobb kárt okoz, mint az eredeti probléma, akkor bizony jön a "gondatlanságból elkövetett..." - mert ismert az a mondás is, hogy a pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve. Ebből is látszik, hogy az azért kevés.
2013. júl. 25. 10:37
4/7 anonim válasza:
elsősegélyen azt tanítják, hogy légút elzáródás esetén előbb megnézed ki tudod e venni az elakadt tárgyat, ha nem, akkor a lapockák között ütögeted 4-5x hátha kijön, ha nem megy, akkor heimlich fogás, ha nem megy, akkor ezt a kettőt ismételgeted. Nyilván pár percen belül el fogja veszteni az ember az eszméletét és nem lesz légzése, ekkor szájba/orrba kell lélegeztetni és a keringést fenntartani.
A lélegeztetés esetében jó eséllyel az idegen test lemegy az egyik tüdőbe és akkor a másik már kap levegőt.
Videóból kizárt, hogy megtanulsz gégemetszést végezni. ne legyél ostoba, mert lecsuknak, jogosan.
2013. júl. 25. 11:46
5/7 anonim válasza:
amúgy meg ne előadásra járj, hanem menj el egy rendes tanfolyamra.
Ez a csaj nagyon perfektül leadja az anyagot. Megkérded, hogy hol és mikor tart csoportosan legközelebb, pl közúti elsősegélyt vagy mást vagy max mész hozzá magánoktatásra.
2013. júl. 25. 11:48
6/7 anonim válasza:
Gégemetszést nagyon nehéz jól csinálni, videóból nem is fogod megtanulni.
2013. júl. 25. 19:53
7/7 A kérdező kommentje:
Hát mivel a gégemetszést a gyűrűs porc felett végzik, (gyűrűs és pajzsporc között) ott semmibe nem tud maradandó kárt okozni. Persze tudom, hogy nem egyből gégemetszés kell, hanem az általad is említett lépések, de pl egy darázscsípés esetén, ha feldagad az ember feje, nyelve, akkor fújhatsz a s.ggébe is, akkor se fog neki semmit tenni a lélegeztetés. Akkor már csak a gégemetszés marad, hogy túlélje, főleg ha pl egy erdőbe, úttól távol van, ahova a mentő mire bezötykölődik rég megfullad az áldozat. Amúgy orvos is akartam lenni, de nem bírom a halottakat, a boncolást meg végképp nem bírnám.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!