Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Az új be/btk szerint egy...

Az új be/btk szerint egy közúti balesetben ha megegyezik az okozó a sérülttel, akkor tényleg nem emelnek vádat?

Figyelt kérdés
vagy ez csak valami kacsa?
2013. júl. 24. 15:37
 1/7 tomala ***** válasza:

Önmagad ellen nem lehet bűncselekményt elkövetni. A sértett személye nem lehet azonos az elkövetőével.

Ennek megfelelően ha csak te sérülsz meg, az ezt a bűncselekményt valósítja meg.

Más bűncselekményt - például a közúzi veszélyeztetés - megvalósíthat.

2013. júl. 24. 15:59
 2/7 anonim ***** válasza:
Miért emelnének vádat? Nem értem.
2013. júl. 24. 17:25
 3/7 anonim ***** válasza:
Fogom elütlek, eltörik két lábad meg egy karod. Azt mondom adok 300 ezret, te elteszed. Akkor miért emelnének vádat? Lezárult az ügy, nem?
2013. júl. 24. 17:27
 4/7 anonim ***** válasza:
Én sem értem miért emelnének vádat, ha megegyeztek.
2013. júl. 24. 17:31
 5/7 A kérdező kommentje:

na azért ez nem ilyen egyszerű, és alaposan félre is fogalmaztam, ahogy látom :(

természetesen NEM egyezik meg a két személy. tehát a felállás szerint van egy okozó és van egy sérült. és van valamiféle megegyezési lehetőség kettőjük közt, csak erről nem tudom, hogy mégis mit dönt el vagy miben és mennyit befolyásol. esetleg azt akarja jelenteni, h ha a két fél megegyezik, akkor nem emelnek vádat közúti baleset okozása miatt? (1 súlyos sérült, de szóval olyan határesetes súlyos, nem vészes a dolog, de hát tény h kategória szerint súlyos, csak jogilag nem értem ezt a megegyezősdit).

vagy esetleg csak enyhítő körülmény, de a be ugyan úgy megy tovább, és csak annyit jelent h a sérült pl nem lép fel később polgári úton igénnyel a sérülés miatt?

2013. júl. 24. 18:22
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

Ez közvádas bűncselekmény, így nem az abban résztvevő felek kérésére indul eljárás, hanem hivatalból. Lehetőség van, hogy az abban résztvevő felek megállapodjanak és megbocsásson a sértett (tevékeny megbánás), így büntetés korlátlanul enyhíthető. De az eljárás ettől még lezajlik.

A közforgalomban legtöbbször többen vesznek részt, így valaki biztos látja a földön fekvő, "mindkét lábát eltört" egyént, akire jobbesetben kihívják a mentőt. Az orvosnak pedig tájékoztatni kell a hatóságokat ilyen fokú sérülésnél.

2013. júl. 25. 08:37
 7/7 A kérdező kommentje:

köszi, kb erre gondoltam, de akkor alaposan félretájékoztatnak minket is

(mert állítólag azt mondták h megegyezés esetén nem kerül az ügyészségre az ügy)

2013. júl. 25. 17:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!