Uratlan dologgá válik-e az a szemét, ami olyan lakótelepi konténerbe kerül, amely kulccsal zárt ketrecben van?
(szerintem):Egyfelől,ha azt a gondolatmenetet követjük,hogy kidobod=lemondasz a tulajdonodról,akkor ha ketreces szeméttárolóba dobod akkor az önkormányzat/lakóegység "tulajdona"lesz(még úgy is,hogy te annak fenntartásáért másokkal egyetemben fizetsz).Másfelől,ezek az intézkedések nem azért vannak,hogy amit te kidobsz másé ne lehessen,hanem azért,hogy a guberálás velejárójaként ne legyen a szeméttároló körül minden széthajigálva,feltúrva(ezért is van,hogy a tulaj szerint hasznosíthatónak vélt dolgokat a szeméttároló mellé rakja,így ha valakinek szüksége van rá el tudja azt vinni).
Tehát:a tulajdonon nem marad fent,hiszen nem birtoklod tovább és ezzel ellentétes szándékod van-megszabadulni tőle.
A szemét mert kidobod még nem kerül ki a tulajdonlásod alól. Tegyük fel kidobod a mobiltelefonodat, tök véletlenül de a szemét része lesz. Azé lenne aki megtalálja? Hát nem.
A tiéd ha igényt tartasz rá, a tárolóba is azért teszed mert igényt tartasz rá amíg azt el nem szállítják, persze azért tartasz rá igényt mert el akarod kerülni a korábban említett szeméthegyeket.
Nem vagyok jogi szakértő, pusztán ez szerintem így logikus.
Ha lemondtál a tulajdonjogról, márpedig valaminek a kidobása általában ezt jelenti, akkor igen, uratlan dolognak számít, függetlenül attól, hogy hol található.
Igazából a tudati tényező számít: ha csak azért dobod ki, mert tudod, hogy más úgysem férhet hozzá, akkor a te tulajdonod marad. Ha viszont meg akarsz tőle szabadulni, mert szemét, akkor uratlan dolog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!