Lehet-e Magyarországon bármely településen közterületen alkoholt fogyasztani?
Ma olvastam a facebook közösségi oldalon egy irományt, melyben a következők áltak: "Bár a 2012. évi II. törvény kimondja, hogy a „szeszesital-árusítás, -kiszolgálás és -fogyasztás tilalmat megszegi”, aki „szeszes ital árusítására vagy a közterületen történő fogyasztására vonatkozó – törvényben, kormányrendeletben meghatározott – tilalmat megszegi”, ám az ide vonatkozó törvény vagy kormányrendelet sehol sem szerepel. Vagyis a hivatkozás mögött nincs tartalom, így a közterületen való alkoholfogyasztást semmi sem tiltja."
Viszont én utána néztem ennek és a jogtar.hu oldalon ezt olvastam róla: "154. Szeszesital-árusítás, -kiszolgálás és -fogyasztás tilalmának megszegése
200. § (1) Aki
a) a szeszes ital árusítására vagy a közterületen történő fogyasztására vonatkozó - törvényben, kormányrendeletben meghatározott - tilalmat megszegi,
b) vendéglátó üzletben tizennyolcadik életévét be nem töltött személy részére szeszes italt szolgál ki,
c) a szeszes ital eladása során közterületen vagy nyilvános helyen szemmel láthatóan részeg állapotban lévő személynek szeszes italt szolgál ki,
d) közterületen vagy nyilvános helyen fiatalkorút szándékosan lerészegít,
szabálysértést követ el.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt a közterület-felügyelő is szabhat ki helyszíni bírságot."
Most akkor ezt ne értem... :D Lehet inni, vagy nem? :D
Nagykorúként, ha nem követsz el semmit egyebet - garázdaság, köztisztasági szabs / mert eldobod az üveget - akkor gyakorlatilag ihatsz.
Eddig sem szóltak érte ha valaki megivott a padon egy sört. A sok hülye részeg, üvegeket dobáló és garázda + utcán részegen fetrengő miatt hozták ezt létre akkoriban.
Önkormányzati rendelet dönti el. Ha az adott önkormányzat tiltja, akkor szabálysértési eljárás indul. Ezt a szabálysértést bizonyítania kell a rendőrségnek térfigyelő kamerával, vagy kézi kamerás felvételével.
Tudom, mert a munkahelyemen nem egy ilyet láttam.
Szóval, nem árt tisztában lenni azzal, hogy az általad lakott településen mi az irányadó erre nézve.
Bár a 2012. évi II. törvény kimondja, hogy a „szeszesital-árusítás, -kiszolgálás és -fogyasztás tilalmat megszegi”, aki „szeszes ital árusítására vagy a közterületen történő fogyasztására vonatkozó – törvényben, kormányrendeletben meghatározott – tilalmat megszegi”, ám az ide vonatkozó törvény vagy kormányrendelet sehol sem szerepel. Vagyis a hivatkozás mögött nincs tartalom, így a közterületen való alkoholfogyasztást semmi sem tiltja.
Forrás: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!