Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Lehetek kettős állampolgár?...

Lehetek kettős állampolgár? Német-Magyar

Figyelt kérdés
Magyar állampolgár vagyok, de szeretném felvenni a németet is. Úgy tudom, a német állampolgárság megszerzésének feltétele az, ha lemondok eredeti állampolgárságomról. Viszont olvastam oylat is, hogy bizonyos esetekben nem kell lemondanom eredeti állampolgárságomról (ebbe beletartozik az is, hogy bizonyos országok állampolgárai lehetnek kettős állampolgárok -> pl magyar). Ez mennyire valós? Ha mondjuk felvenném a németet és mégis le kell mondanom a magyarról, akkor a német mellé fel tudom venni újból a magyart? Illetve mi vonatkozik akkor rám? Mindkét állampolgárságomnak köteles vagyok eleget tenni gondolom. Illetve az adóz gondolom abba az államba megy, ahol éppen dolgozok. Minden vélemény érdekel, olyan is, amit nem kérdeztem, de fontos lehet:)

2013. máj. 21. 12:45
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
100%

Hallo Ace,

"akkor én dédfater miatt lehet még német állampolgárságot meg szerezhetném?"

--------------

Nem, csak a harmadik generációig visszafelé lehet esélyed rá. Szóval a nagyapádig. Egy generációt késtél az ötlettel. Sorry...:(

2013. máj. 21. 15:44
 12/19 A kérdező kommentje:
Köszönöm, minden válasz hasznos volt, meg közben még többet olvastam utána. Perpillanat Németországban vagyok (fél évre jöttem ki egy egyetemi csereprogrammal), utána hazamegyek befejezni a diplomám. Diploma után szeretnék Németországba kiköltözni, itt élni és itt dolgozni, meg még egy diplomát megszerezni. Gondolom most azonnal nem számít, hogy kint vagyok. De hallottam olyat, hogy tanulmányi évek duplán számítanak (ergo ha beíratkozok mesterképzéses diplomára idekint, akkor ha 2 éves a képzés, akkor 4 évnek számít?)
2013. máj. 21. 15:50
 13/19 anonim ***** válasza:
100%

10#,

Ez az általános, ez nem változott meg. Azt viszont embere válogatja, hogy per pillanat ez a kérdés hogy áll a magyarokkal. Nem tartom ördögtöl valónak, hogy amióta Magyarországon létezik a kettös állampolgárság, hogy ez németországgal is lehetséges. Én egy srácot ismerek, itt akinek tavalyelött még le kellett adni a Magyar állampolgárságot.

2013. máj. 21. 15:52
 14/19 anonim ***** válasza:
A 10 vagyok: aki itt él az elöírt ideig és a többi feltételt is teljesiti, annak nem kell lemondania a magyar állampolgárságról.
2013. máj. 21. 19:18
 15/19 A kérdező kommentje:
Szuper! Köszi:)
2013. máj. 21. 20:59
 16/19 anonim ***** válasza:

Még valami Ace-nek:

Apukád viszont kérhetné a német állampolgárságot...utána meg te is!....:) Bocs, hogy ez nem jutott elöbb az eszembe, de talán még nem késö...:)

2013. máj. 21. 22:05
 17/19 anonim ***** válasza:
100%

hello sziasztok,

nekem a nagyapám, nagyanyám németajkúak (svábok) voltak, itt éltek Mo-n egy sváb településen, de németül beszéltek, megúszták anno a kitelepítést... apukám is itt született, de még német iskolába járt, viszont ő már beszélte a magyart is... az ő jogukon vajon meg lehetne kérni a német állampolgárságot?

sajnos mindnyájan elhúnytak már...=(

2013. máj. 22. 21:14
 18/19 anonim ***** válasza:
100%

Ez már nem lehetséges, a német ösök miatti kitelepülés lehetöségét már megszüntették, ezelött néhány évvel, erre hivatkozva nem adnak többé állampolgárságot.

De amikor érvényben volt, akkor is csak nagyszülö jöhetett szóba és csak akkor, ha a kitelepülök beszélték a németet.

2013. máj. 22. 22:03
 19/19 anonim válasza:

Érdeklődöm nagymamám sváb német, dédi német katona volt hogyan lehetetek német-magyar kettős állampolgár?

Köszönettel.

2018. márc. 6. 15:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!