Osztrák állampolgárságú apa és szlovén állampolgárságú anya Magyarországon született gyermeke milyen állampolgár lesz?
Automatikusan osztrák és szlovén állampolgár lesz szerintem, de később kezdeményezheti a magyar állampolgárságot is.
Úgy tudom Ausztriában nincs kettős állampolgárság, így az illetőnek 18 évesen el kell dönteni, hogy milyen állampolgár akar lenni, a másikról le kell mondani. Hogy ezt a gyakorlatban hogy valósítják meg, azt nem tudom.
Köszi!
Igazából most csak az érdekel engem, hogy a magyar jog szerint milyen állampolgárnak fog minősülni a gyerek a születésekor. Ugye, nálunk nem a területi elv érvényesül, hanem a vérségi, vagyis főszabály szerint az állampolgárság öröklődik. Csak azt nem tudtam, hogy most akkor a gyerek az apja után csak osztrák állampolgár lesz, vagy pedig osztrák-szlovén kettős állampolgár. De ezek szerint akkor osztrák is meg szlovén is. Így már értem.
Köszönöm mégegyszer!
a magyart is megkaphatja, ugyanis aki itt születik, az automatikusan megkapja az állampolgárságot
és a szlovén törvényeket is meg kell nézni, hogy engedi-e a más állampolgárságot, vagy sem
Sajnos az előttem szólót meg kell cáfolnom. Szülészeten dolgozom, ahol az újszülötteket is anyakönyvezik. Sajnos két külföldi állampolgár Magyarországon született gyermeke ISMERETLEN állampolgárságú lesz. Akkor lehet magyar állampolgár a gyermek, ha legalább az egyik szülője magyar vagy kettős állampolgárságú, jelen esetben vagy osztrák-magyar vagy szlovén-magyar. Ha szülésig van idő akkor egyikőjük vegyen fel magyar állampolgárságot! A születés után a
szülők intézik a gyermek állampolgársàgát az illetékes konzulátuson! Önök döntik el milyen állampolgárságot szeretnének a gyermeknek. Ha a saját országukban intézik az eljárást ami lehetséges, olcsóbb és gyorsabb is, mint itthon ( tapasztalat ). Itthon több hónapot vesz igénybe. Sok sikert!
Lindmayer, szerintem sem lesz magyar állampolgár a gyerek, legalábbis a jelenleg hatályos állampolgársági törvény szerint biztosan nem.
Köszönöm a válaszokat, de ez most csak egy jogeset, amit meg kell oldanom. :) De a gyakorlatban valóban nem feltétlenül egyszerű, gondolok most itt a szülészetes történetre is. Elvileg mindig a törvényhez kell igazodni. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!