Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mennyit érdemelnék én meg a...

Mennyit érdemelnék én meg a házból?

Figyelt kérdés

Válunk, a kérdésem lényege ez: Vettünk egy családi házat közös névre (1/2-1/2) x összegért, amibe a férjem szülei akkor adtak 7 millió Ft-ot. Deviza hitelünk volt, most eladtuk a házat, visszafizettük a hitelt és 7,5 millió Ft-ot kaptunk meg belőle. A férjem azt mondja, hogy ebből 250 000 az enyém, és mehetek, mert ő hozott 7 milliót. A hitelt természetesen közösen fizettük, közösen nélkülöztünk. Nagyon rosszul esik a hozzáállása, hiszen, ha nem fizettem volna én is a hitelt, akkor nem lenne meg most az a 7 millió sem. Rosszul gondolom? Nem követelek semmit, de rettenetesen kihasználva érzem magam. Nincs jogom hozzá?

2 közös gyermek van. A kapcsolat nem harmadik fél miatt ment tönkre, egyszerűen nem bírta ki a "próbát".

2013. máj. 2. 16:39
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
34%
Teljesen jogos pedig. A szülei azt gondolom, neki adták, így a névre szóló ajándék külön vagyonnak számít, így az övé.
2013. máj. 2. 16:41
 2/17 A kérdező kommentje:
Értem.
2013. máj. 2. 16:43
 3/17 A kérdező kommentje:
Konkrétan, amúgy nem neki adták, hanem minket segítve adtak a házba annyi összeget. Természetesen én tiszteletben tartom az akaratát, az én becsületemen nem fog folt esni pénz miatt. Vele nem is vitatkozom erről, csak szeretném látni mások véleményét.
2013. máj. 2. 16:45
 4/17 anonim ***** válasza:

Attól függ, te mennyit vittél bele. Ha semmit, akkor jogilag megáll a férjed igénye.

Más kérdés, hogy mivel a hitel közös volt, így ez nem feltétlen etikus tőle.

2013. máj. 2. 16:47
 5/17 anonim ***** válasza:
Hat tévedésben van. Közös névre vásárolt ingatlanról van szó, feles tulajdonnal. A ház értékét kell nézni, hogy mennyi, illetve a hitel teljes összeget. Ezt felezed es az a te tulajdonod. Éppenséggel kovetelhetne 7 milkot, de az ajandek visszakovetekese nem állja meg a helyet, mert 1/2 lett a tulajdoni hányad. Mennyi volt egyebkent a hitel es mennyiért adatok el a hazat?
2013. máj. 2. 16:54
 6/17 anonim válasza:

Ha kettőtök nevén volt, akkor a 7.5 millió fele járna neked. De ez igazságtalan lenne, mivel a szülei adtak pénzt (még ha közösen kaptátok is).

Viszont mivel közösen fizettétek a hitelt, veled szemben igazságtalan a 250.000.

Igazából az egész devizahitel úgy ahogy van undorító és igazságtalan.:-(

Kérdezz meg egy ügyvédet, hogy milyen lehetőségek vannak. Gondolom az sem mindegy, hogy kinél lesznek a gyerekek.

7/17 anonim ***** válasza:
Ha a férj szülei ajándékba adták a pénzt, akkor az a férj különvagyona marad minden esetben. Tehát neki ennyivel több jár a közösböl.
 8/17 anonim ***** válasza:
53%

Tévedés! Egyáltalán nem jogos, beszélj ügyvéddel.

Ugyanis a közösen beletett pénz is számít. ás a veszteségnek valahogy arányosan kéne osztódnia.

Keress jogászt, ügyvéded, mert a férjed logikája sántít.

2013. máj. 2. 17:05
 9/17 anonim ***** válasza:

Kérdező, szerintem a helyzet a következő, fogjátok, ami pénzt közösen költöttetek a házra (akár kp akár hiteltörlesztés címén) és osztjátok kettővel. Ez kiad egy-egy számot, felírod a két oldalra. A férjed oldalához még hozzáírod a 7 millát, és összeadod. Kijön, hogy mondjuk eddig a férjed 7+3 = 10 millát, te meg 3 millát tettél bele.

Akkor a befolyt összeget 10:3 arányban kell osztani, ez kb igazságos.

Mivel az anyósék nem kölcsönbe adták azt a pénzt, hiba úgy tekinteni, hogy annak névértékben kell rendelkezésre állni, nem inflálódott ugyanúgy, mint a többi költés... a férjed számítása akkor állna, ha az anyósék a pénzt kölcsönbe adták volna, akkor tényleg az lenne a képlet, hogy a banktól maradt pénzből kifizetitek az anyósékat, és a maradékot osztjátok.

2013. máj. 2. 17:09
 10/17 anonim válasza:
36%

Utolsó válaszoló, szerintem nincs igazad. Értem a logikádat, de a bökkenő az, hogy a hiteltörlesztésre fordított havi befizetések nem gyarapították a ház értékét! Azt nem a közös tulajdonra költötték, hanem egy polgári jogi szerződés kielégítésére.

Tehát kérdező! HA a férjed tudja bizonyítani, hogy a 7 milliót a szülei neki adományozták névreszólóan, akkor bizony a 7milliótól elbuktad. Ismétlem: nekik kell bebizonyítani, hogy azt a férj szülei adták a férjed részére! Kólönben vélelmezhető, hogy kettőtöknek lett adva.

Utolsó válaszoló, azért is nem értek egyet veled, mert válásnál azok a javak osztódnak -egyéb szerződés nélkül- amelyeket a házasság alatt KÖZÖSEN szereztek meg!

2013. máj. 2. 17:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!