Mennyit érdemelnék én meg a házból?
Válunk, a kérdésem lényege ez: Vettünk egy családi házat közös névre (1/2-1/2) x összegért, amibe a férjem szülei akkor adtak 7 millió Ft-ot. Deviza hitelünk volt, most eladtuk a házat, visszafizettük a hitelt és 7,5 millió Ft-ot kaptunk meg belőle. A férjem azt mondja, hogy ebből 250 000 az enyém, és mehetek, mert ő hozott 7 milliót. A hitelt természetesen közösen fizettük, közösen nélkülöztünk. Nagyon rosszul esik a hozzáállása, hiszen, ha nem fizettem volna én is a hitelt, akkor nem lenne meg most az a 7 millió sem. Rosszul gondolom? Nem követelek semmit, de rettenetesen kihasználva érzem magam. Nincs jogom hozzá?
2 közös gyermek van. A kapcsolat nem harmadik fél miatt ment tönkre, egyszerűen nem bírta ki a "próbát".
Attól függ, te mennyit vittél bele. Ha semmit, akkor jogilag megáll a férjed igénye.
Más kérdés, hogy mivel a hitel közös volt, így ez nem feltétlen etikus tőle.
Ha kettőtök nevén volt, akkor a 7.5 millió fele járna neked. De ez igazságtalan lenne, mivel a szülei adtak pénzt (még ha közösen kaptátok is).
Viszont mivel közösen fizettétek a hitelt, veled szemben igazságtalan a 250.000.
Igazából az egész devizahitel úgy ahogy van undorító és igazságtalan.:-(
Kérdezz meg egy ügyvédet, hogy milyen lehetőségek vannak. Gondolom az sem mindegy, hogy kinél lesznek a gyerekek.
Tévedés! Egyáltalán nem jogos, beszélj ügyvéddel.
Ugyanis a közösen beletett pénz is számít. ás a veszteségnek valahogy arányosan kéne osztódnia.
Keress jogászt, ügyvéded, mert a férjed logikája sántít.
Kérdező, szerintem a helyzet a következő, fogjátok, ami pénzt közösen költöttetek a házra (akár kp akár hiteltörlesztés címén) és osztjátok kettővel. Ez kiad egy-egy számot, felírod a két oldalra. A férjed oldalához még hozzáírod a 7 millát, és összeadod. Kijön, hogy mondjuk eddig a férjed 7+3 = 10 millát, te meg 3 millát tettél bele.
Akkor a befolyt összeget 10:3 arányban kell osztani, ez kb igazságos.
Mivel az anyósék nem kölcsönbe adták azt a pénzt, hiba úgy tekinteni, hogy annak névértékben kell rendelkezésre állni, nem inflálódott ugyanúgy, mint a többi költés... a férjed számítása akkor állna, ha az anyósék a pénzt kölcsönbe adták volna, akkor tényleg az lenne a képlet, hogy a banktól maradt pénzből kifizetitek az anyósékat, és a maradékot osztjátok.
Utolsó válaszoló, szerintem nincs igazad. Értem a logikádat, de a bökkenő az, hogy a hiteltörlesztésre fordított havi befizetések nem gyarapították a ház értékét! Azt nem a közös tulajdonra költötték, hanem egy polgári jogi szerződés kielégítésére.
Tehát kérdező! HA a férjed tudja bizonyítani, hogy a 7 milliót a szülei neki adományozták névreszólóan, akkor bizony a 7milliótól elbuktad. Ismétlem: nekik kell bebizonyítani, hogy azt a férj szülei adták a férjed részére! Kólönben vélelmezhető, hogy kettőtöknek lett adva.
Utolsó válaszoló, azért is nem értek egyet veled, mert válásnál azok a javak osztódnak -egyéb szerződés nélkül- amelyeket a házasság alatt KÖZÖSEN szereztek meg!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!