Öröklési szerződés köthető 18 éven alulival olyan feltétellel, hogy gondozás fejében ő örököl mindent, kizárva ezzel a végrendelkező fiát, valamint elhalt fiának örököseit?
Nagyanyámékkal, apámat már nem bírom elviselni. Apámék már elvettek tőlem több százezer forintot, amit nagyrészt nagyanyáméktól kaptam. Most öröklési szerzőéssel apám az egyetlen örökös, de ők mindig azt mondják nagyanyáméknak, hogy úgyis a milyenk lez a ház. De apám annyira egy hazug féreg, hogy ez kizárt. Amúgy én járok egyedül nagyanyámékhoz, apámék csak ha valami kell nekik...
Múltkor is azt mondták, hogy nem apámnak szánják a házat, hanem nekem, de úgyis enyém lesz az, mert megígérték apámék nekik.
Apám ma is nekem jött. oldalamon 10 centis seb. Tehát nem ok nélkül. Nagyanyámék már mondták, hogy költözzek oda. Valószínű oda is fogok. Amúgy szeptemberbe leszek 16 éves.
Kitagadás érdemtelenség miatt. Tehát hogy rá se nézett, ha beteg volt gondozni nem segített, ha segítséget kért az elmulasztotta, vagy késve, és/vagy pénzért csinálta.
Eredetileg aki rá se nézett, már több mint 5 éve nem is beszéltek, az jogilag ,,az örökhagyó után öröklésre érdemtelen". Ezzel a másik ág kizárva, apámmat meg megint ,,az örökhagyó irányában fennálló törvényes eltartási kötelezettségét súlyosan megsértette" Ez is igaz a másik ágra, az elhalt testvér családjára is.
Ptk.: 602.§ (1) Érdemtelen az öröklésre
a) aki az örökhagyó életére tört;
b) aki szándékos eljárásával az örökhagyó végakaratának szabad nyilvánítását megakadályozta, vagy annak érvényesítését meghiúsította, illetőleg ezek valamelyikét megkísérelte;
c) aki a hagyatékban való részesülés céljából az örökhagyó után törvényes öröklésre jogosult vagy az örökhagyó végintézkedésében részesített személy életére tört.
663. § (1) Kitagadásnak van helye, ha a kötelesrészre jogosult
a) az örökhagyó után öröklésre érdemtelen lenne;
b) az örökhagyó sérelmére súlyos bűncselekményt követett el;
c) az örökhagyó egyenesági rokonainak házastársának vagy bejegyzett élettársának életére tört, vagy sérelmükre egyéb súlyos bűntettet követett el;
d) az örökhagyó irányában fennálló törvényes eltartási kötelezettségét súlyosan megsértette;
e) erkölcstelen életmódot folytat;
f) jogerősen öt évi vagy azt meghaladó szabadságvesztésre ítélték.
(Az nem elegendő indok, hogy felé se nézett. Törvényen alapuló eltartás a gyermektartásra vonatkozik, aminél büntetőeljárás során elmarasztalták.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!