Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Öröklési szerződés köthető 18...

Öröklési szerződés köthető 18 éven alulival olyan feltétellel, hogy gondozás fejében ő örököl mindent, kizárva ezzel a végrendelkező fiát, valamint elhalt fiának örököseit?

Figyelt kérdés

Nagyanyámékkal, apámat már nem bírom elviselni. Apámék már elvettek tőlem több százezer forintot, amit nagyrészt nagyanyáméktól kaptam. Most öröklési szerzőéssel apám az egyetlen örökös, de ők mindig azt mondják nagyanyáméknak, hogy úgyis a milyenk lez a ház. De apám annyira egy hazug féreg, hogy ez kizárt. Amúgy én járok egyedül nagyanyámékhoz, apámék csak ha valami kell nekik...

Múltkor is azt mondták, hogy nem apámnak szánják a házat, hanem nekem, de úgyis enyém lesz az, mert megígérték apámék nekik.

Apám ma is nekem jött. oldalamon 10 centis seb. Tehát nem ok nélkül. Nagyanyámék már mondták, hogy költözzek oda. Valószínű oda is fogok. Amúgy szeptemberbe leszek 16 éves.

2013. ápr. 27. 11:18
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
Ha apád tényleg ilyen durva, akkor javaslom, hogy költözz nagyszüleidhez. Nem tudom, hogy fiatalkorúval köthető-e ilyen szerződés, de jelen esetben az apád örököl, így rajta múlik, hogy mennyit juttat neked, ha tényleg ilyen, az is lehet, hogy egy forintot nem kapsz az örökségből.
2013. ápr. 27. 11:36
 2/12 A kérdező kommentje:
Biztos, hogy így egy fillért se kapok. Kitagadással is megoldható lenne, csak úgy bonyolultabb. Akkor kitagadnák apámat, meg a másik gyerekük meghalt, és az ő feleségét, (ő sose csípte őket, amióta nagybátyám meghalt, azóta meg nem is találkoztak. És akkor én lennék az örökös. Csak ez így bonyolultabb meg megtámadhatóbb lenne.
2013. ápr. 27. 11:41
 3/12 ConnectCare ***** válasza:

Szia!

Szerintem végrendeletet lehetne írnia nagymamádéknak, amiben leírják, hogy rád hagyják a házat haláluk esetén. Apukád még akkor is köteles részre (ami annak a fele, amit végrendelet nélkül, törvényes örökléssel kapna) lenne jogosult, vagyis kapna valamennyit az örökségből, de azt leszámítva te örökölhetnél.

Ehhez még szerződés sem kell, elég az örökhagyónak megírnia, hogy kire mit hagy, majd aláírnia. Készülhet közvégrendelet is, ezt közjegyző vagy bíróság készíti.

2013. ápr. 27. 11:55
 4/12 anonim ***** válasza:
Eltartási szerződéssel is megoldható, szerintem
2013. ápr. 27. 12:23
 5/12 A kérdező kommentje:
Igen, csak végrendelet esetén is alkalmazható a kitagadás. Ha kitagadják, akkor én leszek az örökös. Ő meg mehet a fenébe.
2013. ápr. 27. 12:24
 6/12 ConnectCare ***** válasza:

A kitagadáshoz viszont elég nyomós indokok kellenek, csak úgy kitagadni nem lehet valakit. Abban ez esetben lehet kitagadni valakit, ha súlyos erkölcsi problémát okozna, ha az örökös örökölne, mert valamiért arra érdemtelenné vált. Itt ilyenekre kell gondolni, hogy pl. az örökös az örökhagyó életére tört, más bűncselekményt követett el ellene stb.

Szóval valakit örökségből kitagadni nem olyan egyszerű dolog.

2013. ápr. 27. 12:48
 7/12 A kérdező kommentje:
igen, ezt tudom. Van az érdemtelenség. Azzal is ki lehet, és az örökösnek kell bizonyítani, hogy nem volt érdemtelen.
2013. ápr. 27. 13:51
 8/12 anonim ***** válasza:

azt írod:

"Most öröklési szerzőéssel apám az egyetlen örökös,"

akkor mi van?

vele már kötöttek szerződést? akkor te mire aspirálsz ?

2013. ápr. 27. 14:05
 9/12 ConnectCare ***** válasza:

15 éves létedre nem vagy egy buta gyerek, az már biztos! :)

Ha érdekel a jogi pálya, egyszer lehet, hogy megpróbálkozhatnál majd vele! ;)

Viszont szerintem sajnos érdemtelenség esetén is annak kell bizonyítania, aki azt állítja, hogy valaki érdemtelen. Ha te állítod ezt, akkor neked kell bizonyítanod, hogy az örökös érdemtelen az örökségre.

Szerintem a legegyszerűbb az lenne, ahogy írtam is, ha végrendelet készülne és ha a nagyszüleidnek ez a szándéka, abban kizárhatnák apukádat az öröklésből, aminek következtében te többet, ő pedig kevesebbet kapna.

És talán ez "szebb" megoldás is, mint teljesen kizárni, hiszen az elég nagy csapás lenne, ha a nagyszüleid után egyszer apukád nem örökölne semmit. Csak ő a gyereke a nagyszüleidnek és így csak illene kapnia valamit neki is. Szerintem itt maximum azon érdemes gondolkozni, hogy mit kapjon, de azon nem, hogy egyáltalán semmit ne kapjon!

2013. ápr. 27. 14:17
 10/12 anonim ***** válasza:

Alapvető tévedések vannak.

Érdemtelenséget az örökhagyónak kell igazolnia, nem csak annyi, hogy azt mondja. Ha tévedés van a végrendeletben az egész érvénytelen.

Öröklési (eltartási) szerződést nem köthetsz kiskorúként (csak nagykorú gondoskodhat tartásról).

Ha végrendeletben rád hagyná, vagy akár most neked ajándékozná az ingó/ingatlant azzal akkor sem te felelsz. Törvényes képviselődnek kell gondoskodnia a vagyonról, aki ezesetben az apa. Persze nem herdálhatja el, de a tartásodat ebből is kell fedezni.

Amit tenni lehet, hogy lekötik a vagyont 18 éves korodig, vagy megvárjátok míg nagykorú nem leszel. Esetleg nagyszüleid lesznek a törvényes képviselőid (16 éves kor felett megválaszthatod a lakhelyedet).

2013. ápr. 27. 14:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!