Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha egy büntetőügyben engem...

Ha egy büntetőügyben engem már elítéltek bűnpártolásért és lezárult az ügy, de egy "jóakaróm" megvádol, hogy abban az esetben én voltam az értelmi szerző, akkor elővesznek engem megint?

Figyelt kérdés
Semmi közöm nem volt az egészhez, az exem csinálta, csak együtt éltünk, tehát egy fedél alatt voltunk. Én kaptam 8 hónapot 2 évre felfüggesztve bűnpártolásért, pedig tényleg semmit nem tettem. Ő most azt mondja, hogy bosszúból majd megvádol engem, hogy abban az ügyben én voltam az értelmi szerző. Elővehetnek engem újra? Elítélhetnek olyanért, amit el sem követtem? Elég egy ilyen vád (írásbeli vallomásban), hogy engem előzetesbe helyezzenek?
2013. ápr. 15. 10:45
 1/5 anonim ***** válasza:
Feljelenteni és vádolni mindenkinek lehet. Az a bizonyítékokon fog múlni, hogy milyen ítélet születik. Ha ő név szerint megnevezve állít valamit, amire semmi bizonyítéka nincs, akkor könnyen kaphat még pár évet.
2013. ápr. 15. 11:25
 2/5 A kérdező kommentje:

Akkor ha csak az ő szava áll az enyémmel szemben, úgy, hogy ugye az én esetemben már bebizonyították a lezárt ügyben, hogy "csak" pártoló voltam, akkor annyi nem elég ahhoz, hogy újra elővegyenek engem?

És ha tanúkat hoz, akik ugyan hamisak, de ezt én nem tudom bizonyítani?

Meg kezdjük azzal, hogy akkor, amikor az ügy maga megtörtént, mi élettársi kapcsolatban éltünk, tehát ha jól tudom, az ő velem szembeni vallomását nem is vennék figyelembe?

2013. ápr. 15. 11:48
 3/5 anonim ***** válasza:

Mint mondtam eljárást tud indítani, ahogy te fogalmaztad elővehetnek, de ez nem jelenti azt, hogy el is ítélnek.

Tehet ő is vallomást, közvetlen hozzátartózó megtagadhatja a vallomás tételt, ha magát vagy közvetlen hozzátartozóját bűncselekménnyel vádolná. Ez annyit tesz, hogy én nem vagyok köteles elmondani a feleségem elkövetett bűncselekményét, csak ha akarom.

Ha ő megvádol téged, akkor neki kell bizonyítani, hogy az úgy történt. Ha visz hazudozó tanúkat, akkor őket is el fogják ítélni.

2013. ápr. 15. 12:00
 4/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm, most egy kicsit megnyugodtam.
2013. ápr. 15. 12:14
 5/5 anonim ***** válasza:
Ha már jogerősen elítéltek egyszer, ugyanazon cselekmény miatt újra eljárás sem indulhat ellened, ilyen nincs. Jogerős elítélésnél maximum felülvizsgálatnak, vagy perújításnak lehet helye meghatározott esetekben, újra azonban nem lehet elővenni az ügyet...
2013. ápr. 15. 17:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!