Kérhetem a testvéreméktől hogy fizessék ki a részemet a házból? Milyen esetben kötelezhetem őket?
Elhiszem, hogy rosszul esik. Én tényleg csak szigorúan a jogi tényállásokat próbáltam leírni, nem az emberi tényezőket.
Nem tudsz beszélni a családdal, hogy támogassanak?
Ha anyád a haszonélvezö, akkor kizárólag ö dönti el, hogy ki lakhat ott.
Ha ö a testvéredéknek megengedi, neked meg nem, ahhoz joga van és nem lehet semmit sem tenni ellene.
Mivel a haszonélvezet nem megszüntethetö, amig a haszonélvezö él, ezért eladni nem igazán lehet. Ugyanis a tulajdonosváltással a haszonélvezeti jog NEM szünik meg, tehát valaki venne egy házat, amit nem használhat, viszont a nagyobb javitási, renoválási költségeket neki (mint tulajdonosnak) kell fizetnie.
Esetleg kérheted a közös tulajdon megszüntetését, de ez elég hosszas eljárás, a legrosszabb esetben elárverezik lakottan a házat és a kapott ár fele lenne csak a tied, ami garantáltan a reális ár alatt van, szóval jóformán semmit sem kapnál belöle.
Viszont ekkor is a haszonélvezö lakhatna ott, meg a testvéredék is, ha ö megengeni, neked meg eg annyira sem lenne jogod oda betenni a lábadat.
A haszonélvezeti jog megszüntethető lemondással.
Előbb ezt kell elintézni. (bár kétlem, hogy ez menne)
Utána közös tulajdon megosztása vetődhet fel. Osztható-e? Hát úgy tűnik annyi felé, amennyi felé kellene, nem. Mert azt mondod 2 család már ott él, ti max csak a pincében férnétek el. Tehát nem osztható mindenkit kielégítően. Tulajdonba adás, vagy értékesítés (ha már nincs haszonélvezet). De ha értékesítenétek, azzal szerintem mindenki csak rosszul járna. Mehetne mindenki albérletbe, a pénz ami meg jutna 3 felé, szép lassan felélnék a családok. Meg a mamával mi lesz?..Tulajdonba adás a legésszerűbb, kapnál valami pénzt (ha tudnak fizetni).
Nem könnyű, de azért az is nonszensz, hogy Te fizeted az albérletet és nyilván odamehetsz...na de kinek kényelmes az?
Ha a per mellett döntesz és nem szégyelled, kérd, hogy számítsák bele azt is, hogy ők eddig is ott éltek, és használati díjban nem állapodtatok meg. Bár itt a haszonélvezet miatt ez nem biztos, hogy megállná a helyét. Mert a haszonélvező tényleg annak engedi át a használatot akinek csak akarja. Ha nem is jön össze, hivatkozni még lehet rá, vagy beleírni a keresetlevélbe :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!