Kérhetem a testvéreméktől hogy fizessék ki a részemet a házból? Milyen esetben kötelezhetem őket?
Természetesen.
Két opció lehetséges: kifizetnek téged, és ők élnek ott, vagy eladjátok a házat, és arányosan osztozkodtok.
Ez az egyszerűbb.
Ha nem megy a bíróságon kell kérni a közös vagyon megszüntetését, ami a legsúlyosabb esetben árverezéssel zárul.
Mind a ketten otthon laknak családostul,anyánk haszonélvező. Én már 7éve elköltöztem,és szeretném ha kifizetnék a részem!
Mikor otthon vagyok olyan mintha nem is lenne az én házam is,főleg hogy ritkán tudunk menni(van férjem gyerekem). Ami a legrosszabb hogy olyankor nem is tudunk otthon aludni,mert nem férünk el!:( A régi szobám már gyerekszoba.
Vagy ő fizet ki téged, vagy te fizeted ki őt, vagy közösen eladjátok az ingatlant. Legrosszabb esetben ezt bírósági úton tudod kérvényezni. Ilyenkor az értékesítés árveréssel történik.
Viszont ha az ingatlan megosztható (némely háznál ez a helyzet), akkor tulajdonjogilag megoszthatják az ingatlant. Ilyenkor eladod a saját részed, akinek akarod.
Addig is, ha lakja a te tulajdonrészed is a testvéred, használati díjat köteles fizetni a részedre.
"anyánk haszonélvező"
Anyukád is ott él ?
Ha haszonélvező és ott él akkor nem úgy van,hogy haláláig nem köteles elköltözni és eladni a házat ?
Mivel haszonélvezettel terhelt a lakás, ezért kicsit más a szitu.
Haszonélvezetten terhelten is eladható az ingatlan, azonban ki veszi meg? Így az értéke is jelentősen csökkent értékű.
Viheted peres útra az ügyet, de kevés pénzt fogsz látni belőle.
Igen haszonélvező,és ott él.
Ezzel tisztában vagyok hogy őt nem lehet "onnan kirakni",és szándékomban sem állna,csupán annyit szeretnék hogy a tesómék fizessenek ki!
Én úgy sem lakom otthon,ők igen. Én fizetem az albérletet,ők meg élnek ingyen.
Viszont ugyanannyi joguk van nekik kérni, hogy fizesd ki őket, mint neked, hogy ők fizessenek ki téged.
Mivel a ház haszonélvezettel terhelt, a haszonélvező élvezi az összes hasznot.
Ő azt költöztet oda, akit akar. Ez jogilag nem lehet indok arra, hogy a testvéreid fizessenek ki téged.
Szóval fordulj ügyvédhez.
Egyébként tényleg rosszul járnál, ha most akarnád a tulajdonjogodat megváltani, mivel a ház értékéből ilyenkor le kell vonni a haszonélvezeti értéket. Tehát jóval kevesebb pénz maradna neked.
Uzsgyi egy ügyvédhez, ő elmondja, mik a lehetőségeid.
Ja, és nem kötelezheted őket, hogy kifizessenek. Ha nem akarnak, akkor el kell adjátok. Viszont haszonélvezettel terhelten nem tudod majd eladni.
Ördögi kör.
És a haszonélvezet miatt az sem igaz, amit korábban írtam. Azaz hogy használati díjat szedhetsz. Az csak a haszonélvezőt illetné meg.
Köszönöm szépen a hasznos válaszokat!
Tényleg nehéz ügy,és nem is szeretnék jogi herce-húrcát,de rosszul esik na......:(((
Meg lehet kövezni,de bánt hogy elvileg annyi jogom van mint nekik,és mégsem! Az anyagi részéről nem is beszélve!!!
Anyánkkal nincs probléma,felőle én is haza költözhetnék családostul,az más kérdés hogy nem férnénk el csak a pincében.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!