Vajon ez minek számít így? (bolti eset)
Ma a kisboltban a vettem egy 2,5 l-es coca colát,gondoltam veszek még két db túrórudit,vettem is és beleraktam szépen azt is a kosaramba ,ezután mentem a pénztárhoz,feltettem a kosarat és szemböl volt a pult(nem mint a nagy áruházakban szokott) és mondta,hogy 399 ft. lesz. és odaadtam az ezrest vissza is adta a 600 ft. visszajárót és a két rudi ami egy 100-as lett volna nem számolta,mert ugye a colát nem vette ki csak mondta,hogy mennyi lesz,de a rudit nem látta és nem ütötte be.
Én pedig hát bevallom elég nem jól csináltam lelkiismeret furdalásom is van picit,mert ugye nem szóltam direkt ott a pénztároscsajnak,hogy a rudit nem üti be...,hanem ott akkor örültem,hogy nem ütötte be csak a colát és ingyen lett a rudi.
Ez lopásnak számít?,mert szerintem nem, a lopás az az amikor a pénztárhoz érés előtt eldugjuk az árut a zseb vagy táskába,de én a kosárba tettem, azzal,hogy kifizetek mindent,és az a pénztároscsaj hibája,hogy nem vette észre.
Vajon rá fognak jönni,hogy két db rudi,100 ft hiányuk van vagy nem igen?
A bolt az be volt rendesen kamerázva.
Vajon,ha visszanézik,hogy egy srác fizetett és a pénztáros nem vette észre a be nem ütött rudit,akkor valami bajom lehet?
Kamerakép alapján feljelentenének egy 100 ft értékért és mehetek a börtönbe egy pár napra vagy mi lesz?
Aggódjak vagy ne?
Szerintem ez gondatlanságból elkövetett lopás lenne, de mivel ilyen nem szerepel a Btk-ban így nem vagy büntethető.
Polgári pert indíthatnak jogalap nélküli gazdagodás miatt, de ez se valószínű.
Ha ki is derül, akkor levonják a pénztáros fizetéséből.
"Kasszától való távozás után reklamációt nem fogadunk el"
Ez mindent megmagyaráz.
igen, ez is lopás.
lehet, hogy jogilag nem, de erkölcsileg igen.
Ez nem lopás! Ez nem tevés útján megvalósuló ssalásnak számít, de ne aggódj. Egyrészt a hiány nem fog feltűnni nekik ha csak nem leltároznak le miután kiléptél... Másrészt biztosan nem fogják visszanézni a felvételt ok nélkül. Egyébként pedig a pénztárosnak is figyelmesebbnek kellett volna lennie. Meg ennyi erővel Te is mondhatod azt, hogy meg se számoltad a visszajárót és azt hitted, beleszámolt mindent.
Ha nem hagy a lelkiismeret menj vissza, add oda az árát, mondd azt, hogy most láttad a blokkot.
Ja és még utolsó kérdésedre válaszolva, börtönbe semmiképp :)
Pár hónapja 20 000-ről 50 000-re emelték a szabálysértési értékhatárt. De akárhogy is nézzük, ez jóval mindkettő alatt van.
Semmi nem lesz belőle.
Engem sem kerestek a felmosónyél vagy a csoki miatt.
Felmosónyelet a Rosmannban vette anyám, amikor a pénztárhoz értünk, feltette a kosarat, majd nekem adta a nyelet, mert a pénztáros valamilyen kártyát kért. Amikor már majdnem hazaértünk, jutott eszembe, hogy nem fizettük ki a nyelet, nem olvasták le a vonalkódját.
Csokit a LIDL-ből hoztuk el, mert félidőben lefagyott a pénztárgép, ezért vissza kellett rakni a már leolvasott termékeket. Csakhogy én már zsebre raktam a csokit, mert a kosárból csak kicsúszott volna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!