Mi van olyankor, ha folyamatosan érkeznek a címemre az idézések, de nem tudom átvenni őket, mert külföldön vagyok?
vegyes, bíróság, polgmest.hiv, minden.
Bíróságon meg 2 ügyben tanú is vagyok, na most ha visszamennek a levelek hozzájuk, akkor mi történik?
Ezért tegyek meg több ezer km-t, hogy átvegyek egy idézést?
Vagy lehet élni valamilyen kérelemmel?
Én is ezért fogok elmenni a jegyzőhöz és lejeleneti, hogy sokáig nem gyüvök haza.
Mivel ott nem vagy köteles megadni, hogy mi a pontos tartózkodási helyed, de az Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalához a jegyző eljuttatja, hogy te külföldön tartózkodsz 3 hónapnál hosszabb ideig, így a rendőrség rendszerében (elvileg) ennek meg kéne jelennie.
De mivel te nyilván b@sztál ezt megtenni és a rendőrség rendszere is tuti sz@r ezért jól meg fognak büntetni és ha előállítanak akkor Bécsből kb ~120000 ezredbe USA-ból ~400000-be fog kerülni hazafuvarozni/reptetni téged.
aha, hogyne
akkor fordítsuk meg a dolgot!
egyszer Sydneyből mentem haza valami tök piti bírósági ügy miatt tanúként. majd a drága bírónő a tárgyalás előtt FÉL ÓRÁVAL (!!) közölte, hogy nem érzi jól magát, ezért kb 3 hónapra rá elnapolta a tárgyalást.
szted?
akkor én követelhetem azt a potya-összeget? a jó isten áldja meg ezt a sok fogyatékost ....
Igen követelheted sőt a törvényben is benne van, hogy idézés esetén (rendőrségi, bírósági stb) az utazási költséget köteles megtéríteni az állam (utólag persze).
Személygépkocsinál a hengerűrtartalom/típus a döntő, NAV-nál egy lista alapján fizetik a távolság és benzinár függvényében az összeget.
Tömegközlekedési eszköznél (busz vonat repcsi) nem elég a jegy, hanem számla is kell róla.
Csak a [tartózkodási hely és lakhely]-idézés közötti távolságra fizetnek!!! Az, hogy nem közölték ezt a lehetőséget az egy másik dolog.
Ezért fontos, hogy mihamarabb jelents be a jegyzőnél, hogy mi a tartózkodási helyed és értesíti címed, mert cumi lesz.
oké köszi, de legelőször azt írtad ha elmegyek vhova, nem vagyok köteles bejelenteni, hova megyek, csak azt h nem leszek elérhető az állandó lakhelyemen.
1, most akkor mégis kell jelentenem, hol vagyok elérhető?
2, a másik: ezt csak közjegyzőnél tehetem meg vagy én is írhatok levelet ennek a közigazgatási akármilyen minisztériumnak, hogy ne keressenek, és ezzel le vagyok védve? beviszik a rendszerbe így is?
3, ha meg az első pont mégse úgy lenne, akkor mégis mit kell tennem? jelentsem be, hogy pl New Yorkban a 46th sugárút 625-ben leszek meghatározatlan ideig?
és akkor ilyenkor mi van? áll egy ügy akár évekig is, amíg nem megyek haza? vagy mit tesznek? arra esetleg van lehetőség, hogy pl nagykövetségen tegyek tanúvallomást, és azok eljuttatják Maora?
köszi
"1. Ideiglenes átköltözés esetén
Abban az esetben, ha valaki csak ideiglenesen, pl. munkavállalás miatt költözik át egy másik tagországba, az önkormányzati hivatalnál a lakcímbejelentéshez szükséges nyomtatványon az „Ideiglenes külföldön tartózkodás bejelentése” című részt kell bejelölnie, illetve értelemszerűen kitöltenie.Az eljárás során szükség lesz személyi igazolványra és a lakcímkártyára.
A kinti tartózkodás során az adott tagállam tartózkodásra, lakcímlétesítésre vonatkozó szabályait kell alkalmazni. A kint létesített állandó lakcímet nem szükséges Magyarországon bejelenteni."
Nem olyan egyszerű ez. Az első linken belül van egy telefonszám/email, amin részletes és naprakész adatot tudnak nyújtani.
Kérdéseidre röviden válaszolva:
1.: Igen, de a leveleket még attól a magyar címre kapod
2.: jegyzőnél, vagy külképviseleten teheted meg, de csak személyesen
3.: Célszerű megadnod az elérhetőségeid. Nem áll az ügy. Ha nem jelensz meg eljárás indulhat ellened az pediglen körözéssel és sok-sok méreggel jár.
Érdemes még a postán szimatolni. Ott lehet van lehetőség felár ellenében levél átirányítására bár Tértivevényes ajánlott vackokat külföldre nem hiszem, hogy átirányítanak.
nagyon köszi, de én ebből nem sokat értek :(
na meg nem előtte való intézkedésekről van szó, hanem ha MÁR nem otthon tartózkodik az ember, akkor utólag mit lehet tenni?
a másik:
azt írod, addig nem áll az ügy, meg hogy körözés. na de áruld el lécci, mégis mit tegyek, hogy minden szir-szarért ne kelljen már haza utaznom.
pl. ha bírósági ügy van, akkor az jó, ha az adott bíróságnak írok egy levelet, hogy nem talál meg az állandó lakcímemen? így azért nem tudják letagadni h tudtak róla ...
áhh jó nagy káosz, de oké, elmegyek az önkormányzathoz is, és a postára is érdeklődni, csak pont ott kezdőik a probléma, hogy tehát hivatalosan nincs bejelentve ahol vagyok. csak úgy vagyok .... most ilyen esetben kész, vége, nem lehet semmit tenni, és ugráljak haza minden egyes baromságért?
na oké, bonyolult ez, de próbálok érdeklődni, lehet h a postával megyek a legtöbbre.
Bonyolult az ügy.
Pl melyik országban vagy illegálisan? EU-s, EGT (Svájc, Norvégia) USA, Ausztrália stb.
Külképviseleten kell akkor állandó külföldi lakcímet intézned, én ezt javaslom, ha nem akarsz hazajönni.
köszi, de és erről esetleg tudsz nekem vmi jogszabályt idézni, linkelni?
úgy érted, egész nyugodtan kimehetek fél évre mondjuk Spanyolországba és a kutyának se kell szólnom? mert kb ez a helyzet. Na meg és ha valaki hotelben vagy panzióban van fél évig? akkor se lesz kinti lakcíme még sincs otthon :(
Nem értem én ezt, de nagyon nem.
Egyébként előzőnek mondom: Unión belülről van szó. most akkor ha fél évig hotelben vagyok, kinek is és mit kell bejelentenem?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!