Létezik valamilyen EU-s szervezet, ahol panaszt tehetek?
Jelentkeztem külföldre egyetemre magyar állampolgárként, magyar érettségivel (Németországba), minden kiírt feltételnek megfelelek (2 emelt meghatározott tárgyakból, felsőfokú nyelvvizsga), a kinti felvételi rendszerben MAXIMÁLIS pontszámom van, mégsem tanulhatok abban az országban, mert az ő szavukkal élve "nem veszik figyelembe" az egyik kiegészítő érettségi tárgyamat... nos mert kiegészítő érettségit tettem belőle.
én ezt diszkriminációnak érzem, hiszen mindenhol azt írják a német hivatalok, hogy ha az én magyar érettségimmel jogosult vagyok itthon felsőoktatásban tanulni, akkor azzal az EU-n belül más országokban is tanulhatok.
ilyen ügyben hol tehetek panaszt?
Első körben a német egyetemen az ottani KTB-nek megfelelő szervezettől kell egy elsőfokú határozatot szerezned és megkérni őket, hogy tegyenek javaslatot illetve írják le milyen kiegészítő feltételeknek kell megfelelned.
A kérelem benyújtása előtt olvasd el az ottani TVSZ-t és vedd fel a kapcsolatot az ottani HÖK-el, hogy pontosan ismerd a jogszabályi hátteret.
Ha meghozták az elsőfokú ítéletet, de az neked nem jó mehetsz a rektori másodfokú ítéletre, illetve próbaperes eljárást indíthatsz az illetékes bíróságon az ügyedben.
Itt biztos kiderül, hogy milyen jogszabályok a vonatkozóak az esetedre és megszületik az döntés, amit már el kell fogadnod. Ezután egyéb szervezetnél nyafogni már nem érdemes.
én itt egyetemmel nem kerültem kapcsolatba, mert az ottani felvételi központ jelezte, hogy nem jók a papírok, nem továbbítják az egyetemekre.
nos a kiegészítő feltétel az, hogy visszamegyek az időben 10. osztályig és felveszem a tárgyat fakultációnak, vagy visszamegyek az időben az érettségimig és úgy vizsgázok, hogy ez ne kiegészítő, hanem szintemelő vagy ismétlő érettségi legyen.
ebben leginkább az a dühítő, hogy a honlapon, amire hivatkoznak, hogy ott kell informálódni a követelményekről, csak az emelt szintű érettségit jelölik meg követelménynek, és amíg nem kapják meg lefordítva, hitelesítve stb. az érettségi papírokat, nem világosítanak fel ilyen dolgokról, mint a kiegészítő érettségi hátrányos megkülönböztetése.
elméletileg egy német hivatal foglalkozik az ügyemmel, a teljes középiskolai bizonyítványom náluk van, hogy ők majd az alapján hoznak egy egyedi döntést. ez ott tart, hogy 7 hónapja nem történt semmi előrelépés, ha felhívom őket, akkor kitérő választ adnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!