Sok cécóval jár, hogyha vadászengedélyen keresztül akarok önvédelmi lőfegyvert szerezni? Vagy sportlövőként?
Ugye sajnos egy átlagember nem kaphat valamiért az országban éles lőfegyverre engedélyt. Viszont a vadász igen. Mennyi idő, energia és pénzráfordítással jár az, ha éles lőfegyvert vadászengedéllyel akarok tartani, de valójában a vadászati cél csak álca lenne és otthoni önvédelemre kellene.
Egy kétlövetű sörétes puska is jó, úgy is csak egyszer kell eltalálni a fejét, de a másik kérdés pont erre vonatkozik, hogy vadászengedéllyel csak puskát tarthatnék vagy pisztolyt is?
A sportlövészetivel hasonló?
Mindkettő sok "cécóval" jár.
A vadászfegyver megszerzése az egyszerűbb, de költségesebb. Itt csak hosszú fegyvert tarthatsz.
Sport fronton nem tudom mi lett a vége az otthon tartásnak, mert egy időben feszegették, hogy a lőtéren kell tárolni.
Ha nem is vitték végbe, évente azt hiszem háromszor kellett szintet lőni jegyzett versenyen, így kellett kvázi megvédeni a III. osztályú versenyzői szintet, ami az otthoni tartás feltétele volt.
Jelenleg a legjárhatóbb út szerintem, a Keserű Béla féle nagy gumisok tartása portavédelemre. Legális, hatékony, nem tudsz ölni vele. Ha érdekel írok róluk.
Igen, köszönöm utolsó érdekelne.
Most egy gyors guglizással kettőt találtam. Egy négylövetű puskát és egy tízlövetű karabélyt. Mit kell tudni róluk? Minden érdekel.
Vegyük sorjában.
A magyar fegyvertörvények még mindig az "átkosban" élnek, amikor a hatalom félt az állampolgárok fegyvertartásától. Más kérdés, hogy akkoriban a rendőrség ellátta a védelmet.
Ezen nem tudunk változtatni.
Keserű Béla, a nagyszerű fegyverműves, egy joghézagot kihasználva, megalkotta anno az első gumilövedékes, elöltöltős fegyverét, amivel nem tudtak mit kezdeni, hiszen ez a kategória nem minősült lőfegyvernek. Az, hogy miért ebbe ne menjünk bele.
Tökéletesítgette, újratervezte, strapabíróbbá tette, így alakultak ki napjaink "nagy gumisai", amelyek portavédelemre kiválóak (közterületen csak elcsomagolva, töltetlenül szállíthatók), nevezetesen a Vendetta, az Omerta, a Dragon, az Onesta, és a legújabb a Home Defender.
Ezek mindegyike 9mm-es (.38-as) Knall tölténnyel működik, egy 18mm-es 50 shore körüli keménységű gumit tüzel, olyan 100 Joul csőtorkolati energiával. (viszonyításképpen, egy jó erőben lévő Slavia 631 7J körül teljesít, de más a felület, más a keménység)
Ez kellően hatékony arra, hogy néhány,(mondjuk 5) méteren belül megállíts a támadót, mag is vérezheti, csontot is törhet, de úgy van összehangolva a töltény, és a gumilövedék, hogy ne csusszanhasson be a testüregbe. Más kérdés, hogy mit mondasz a bíróságon, ha valakinek sikeresen kilőtted a szemét, ezért mindenképpen javasolt gyakorolni a fegyverrel, szokni a hangját,(nagyot szól), hogy esetleges éles szituációban ne csukott szemmel lövöldözz a vakvilágba.
A felsoroltak közül a legtöbb két-négy lövetű puska, a HD azt hiszem 14, az Onesta négylövetű forgótáras pisztoly.
A HD-n kívül valamennyi megfordult nálam, leginkább az Onesta tetszik, az van ma is. Amit négy lövéssel nem lehet megoldani, azt 14-gyel sem oldod meg.
Úgy tudom,már csak az Onesta van gyártásban, meg a HD.
Alkalmanként el lehet csípi a Gyöngysor utcában éles vadászfegyverből átalakított szép "duflacsövűt", alapanyagtól függően 50-80 ezer forintos árért. A HD szerintem irreálisan drága. Onesta most is van a Gunbox fegyverboltban, valamivel 40e alatt.
Ja, Gunbox! Tulajdonosa Vass Gabi, (alias gvass1), érdemes rákeresni a cikkeire a neten, mert bár a modora hagy némi kívánnivalót maga után, a fegyverekhez értése megkérdőjelezhetetlen.
Ha van kérdésed, és tudok, segítek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!