Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Utólag lehet feljelentést...

Utólag lehet feljelentést tenni alábbi esetben?

Figyelt kérdés

Megtévesztésről van szó, vagy legalábbis, mert nem vagyok jártas ezeket a szakkifejezéseket illetően, nem tudom máshogy mondani. Van két ember, az egyik egy időben éveken keresztül hazudozott a másiknak, elég komoly lelki problémákat okozva ezzel a sértett félnek. Akkora törést nem okozott az eset, hogy a sértettnek pszichológushoz vagy egyéb szakemberhez kellett fordulnia, nem hagyta el magát, csak pár napig, hétig össze volt zuhanva. Nehezen tette túl magát rajt, ez tagadhatatlan, de saját maga mellett nem hanyagolta el sem a társasági életet, sem a munkát, és még szórakozni is pont úgy járogatott el, mint korábban. Tehát orvosi igazolás nincs arról, hogy bárki miatt is kezelésre szorult volna. A hazudozásokra konkrétan nem derült fény, csak szimplán megszakadt a kapcsolat. Vagy legalábbis lehetett tudni erről-arról, hogy kamu, vagy valami mindenképpen sántít benne, de sokkal több dolog nem derült ki, mint amennyi igen. Csak a sok félinfót unta meg a sértett fél és megszakította a kapcsolatot a sértővel. Ennek már három éve is talán, de kettőnél mindenképp több. Most viszont betalált a sértőnél egy régi közös ismerősük és ilyen olyan módon zaklatja. Nem túlzóan, főleg csak internetes üzeneteket küldözget neki, közösségi oldalakon, de azokat sokszor úgy, nyilvánosan, hogy a sértő ismerősei is látják, akik persze semmit nem tudnak arról, hogy régen mit tett. A sértő és a sértett, a sértett általi kapcsolatmegszakítás óta nem álltak semmilyen kapcsolatban, csak annyi, hogy kb. kétszer találkoztak, de nem a régi dolgok miatt, hanem társaságban, közös rendezvényen. De nem volt balhé belőle, kultúrált volt mindkettő és az incidens szóba se került.

Megteheti a közös ismerős (aki amúgy a sértett közeli hozzátartozója), hogy ennyi idő elteltével feljelentést tesz? Mert ő most a fejébe vette, hogy kárpótlás kell. Én azt mondtam erre, kiröhögik szerintem a rendőrségen, mert régi az eset és szakorvosi kezelés sem kellett, mert nem okozott olyan mentális kárt az eset. Arról nem is beszélve, hogy ezek a hazugságok jobbára sms-ek formájában érkeztek a sértetthez, amik legtöbbje már nincs meg, szerintem egyik se, ráadásul a sértő régi telefonja, SIM-je sincs már meg. Ami esetleg előkerülhet, azok postai levelek, de én úgy vélem, hogy ennyi év távlatából már senkit nem fog érdekelni. Viszont nem vagyok szakember, és mivel érdemben a neten semmit nem találtam, gondoltam, hátha szerencsével járok és nemcsak a hülyeségeket válaszolók találják meg a kérdést, hanem kapok valami közelebbit is. :) Előre is köszi. :)

Jah, még annyi, hogy a sértő meg a sértett ezt a kapcsolat megszakításakor végülis elintézték egymás között, hogy akkor végeztek. Barátai kapcsolat volt amúgy, nem valami szerelmi baromkodás. Akkor volt egy kis köpködés, mert mindkettő sértettséget érzett, de annak is vége. Ezért is, meg amúgy is, említettem azt is, hogy a közös ismerős talán nem is tehet feljelentést, ahhoz a sértett beleegyezése is kell. Nem?

Amiből esetleg még baj lehet az az, hogy a sértő pár dolgot hazudott valaki más nevében is, az a másik erről a mai napig nem tud. Ha a fenyegetődző felveszi a kapcsolatot azzal, akinek a nevében a sértő hazudott, akkor az a személyiségi jogai miatt jogosan tehet feljelentést. De ennyi év után is? Főleg úgy, hogy azóta leállt minden?

És még egy, ha a fenyegetődző-zaklató nem áll le, tehet-e az egykori sértő, akiből most sértett lett, feljelentést zaklatásért következmények nélkül, vagy ha indoklásként elmondja, hogy ezelőtt több, mint 2 évvel becsapott valakit (amiből semmilyen anyagi kár vagy haszon nem keletkezett), és most valakire csak úgy rájött az igazságszolgáltatósdi, külön ügyként vizsgálhatják-e a régi esetet is? S ha igen, lehet-e bármit tenni a zaklató ellen úgy, hogy a régi dolgok miatt már ne üsse meg a bokáját? Nah, tényleg köszi. :)

2013. febr. 26. 01:03
 1/3 anonim ***** válasza:

Mi van? Ennek se füle se farka.

Feljelentést lehet tenni, de teljesen felesleges. Ezzel senki nem fog foglalkozni.

Nem történt semmi olyan.

2013. febr. 26. 01:23
 2/3 anonim válasza:

Hát, én ebből azt szűrtem le, hogy szimpla sz@rdobálás történt nagyobb károsodás nélkül...

Én el nem tudom képzelni, hogy ebből lenne valami, pláne, ha ez ilyen "egyszerű" sztori rendes, valós nevekkel is. :D

2013. febr. 26. 01:26
 3/3 szántóvető ***** válasza:
feljelentést lehet tenni csak semmi értelme,szerintem már a rendőr lebeszélne róla aki venné fel a vallomást.
2013. febr. 26. 06:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!