Hogy értelmezzem a demokrácia fogalmát? Bővebben lent
A demokrácia modernebb kori definíciója: A demokrácia olyan szabályalkotási rendszer, ahol a szabályokat a közösség választójoggal rendelkező tagjai hozzák az egész közösség számára, vagyis az egyén autonómiájának és az egyenlőség elvének figyelembe vételével közvetve vagy közvetlenül (az általános, egyenlő és titkos választójog korlátozás nélküli gyakorlásával) részt vesznek a törvényalkotásban, a közösség alapszabályának (alkotmányának) megalkotásában a hatalmi ágak szétválasztásában, illetve az ilyen módon megalkotott rendszer fenntartásának ellenőrzésében. A görög demokrácia kialakulása egy hosszú folyamat eredménye volt, és története visszanyúlik a Hellasz korai korszakaiba.
az általános, egyenlő és titkos választójog korlátozás nélküli gyakorlásával Ezt a mondatot nem igazán értem, HELP!

Nem igazán értem, mit nem értesz.
általános: minden teljes jogú állampolgárra értendő
egyenlő: mindenki szavazata ugyan annyit ér
titkos: csak te tudod kire szavaztál (pl. ha kézfeltartással szavaznánk, mindenki látná, ki merre húz)
korlátozás nélküli: a választójogod gyakorlása nincs mások által felállított feltételekhez kötve (jó példa erre a mai magyar "demokrácia", ahol regisztrációhoz akarták kötni a választójogot...)
köszönöm, pont ezért nem értettem
Mert ami itt Magyarországon zajlik az nem igazán demokrácia.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!