Szabálysértés. Ha leültetnek, akkor meddig?
Sziasztok!
Még nyáron "szabálysértésen" kaptak - közterületen való "pisilés..." - , ami szépen lassan a feledés homályába merült. Ugye úgy voltam vele, hogy majd kifizetem azt a 10 ezret, csak mindig tologattam.
Most jött egy levél, hogy beidéztek a bíróságra "SZABÁLYSÉRTÉSI PÉNZBÍRSÁG ÁTVÁLTOZTATÁSI ÜGYBEN".
Ami eléggé kellemetlenül érint, mivel szeretném megszerezni az érettségit, meg ugye a nyarat végigmelózni, hogy majd legyen miből elkezdenem a fősulit.
Az tiszta, hogy én voltam a hülye, hogy nem fizettem be, azóta meg tényleg ki is ment a fejemből, hogy van ilyen ügyem. Tehát én szívesen ledolgozom, ha lehetne, de ahogy olvasom ki van csukva.
Ezzel kapcsolatban lenne pár kérdésem, mert nem minden tiszta. Most idéznék pár mondatot:
"A bíróság tájékoztatja, hogy a kiszabott 50.000,- Ft helyszíni bírságot elzárásra kell változtatni. /ITT AZ ELSŐ KÉRDŐJEL. MIÉRT 50K? 10 EZER VOLT./ Ha a pénzbírságot megfizette, vagy jelen értesítés kézbesítésétől a tárgyalás határnapjáig megfizeti, az ezt igazoló iratot a tárgyalásra hozza magával vagy a fenti ügyszámra hivatkozva a bíróságnak küldje el."
Namármost, érdemes összekalapozni azt az 50 rongyot? Nem tudom mennyit kéne ülnöm, így nem tudok viszonyítani. Illetve, hogy fizessem be csekken, ha nem kaptam a levélhez csekket?
Előre is köszönöm a válaszokat.
UI.: Igen, hülye voltam, ezt a részét hagyjuk - , de az vesse rám az első követ, aki csak arra kijelölt helyen könnyített magán eddig.
Fizesd ki a pénzbírságot de gyorsan,hogy még a beidézett nap előtt meg is kapják.
Mert,ha nem,akkor az sajna 2 hét körüli elzárás.
Én 2 napot voltam fogdán,de azt hittem megőrülök.
5000 Ft volt pár éve 1 napi elzárás.
Fogsz 1 rózsaszín csekket a postán és kitöltöd,ráírod a számlaszámot.
Ha akarod leülheted,neked kell eldönteni.
Annak viszont nem árt utánanézni hogy ilyen esetben büntetett előéletűnek fogsz-e számítani.(szerintem nem csak nem vagyok benne biztos.)
Akkor bemegyek a postára, kérek egy csekket, és hova címezzem? Ebben tudtok segíteni?
Előre is köszi!
Illetve, ha addig nem ér oda a pénz, de viszek valami igazolást arról, hogy föl lett adva, akkor az jó?
Meg a másik. Figyelembe veszik, hogy érettségire készülök, és nem igazán esne jól most az elzárás? Tehát arról meglehet egyezni, hogy érettségi után vonuljak be - ha nem lesz pénzem kifizetni?
12. § (1) A pénzbírságot meg nem fizetése esetén a bíróság szabálysértési elzárásra változtatja át. E törvény eltérő rendelkezése hiányában az átváltoztatás során ötezer forintonként egy napi szabálysértési elzárást kell számítani. A meg nem fizetett pénzbírságnak ötezerrel nem osztható részét nem kell figyelembe venni.
Akkor, ha jól értem, akkor napi 5k, azaz 10 nap? Ugye? Bocs az értetlenkedésért, de eddig nem nagyon volt dolgom a bírósággal.
Ezért nem értem, hogy itt most miért 50 ezer forintról van szó. :/ Na mindegy.
Közben egy barátom felajánlott 20 ezret, a többi is csak összejön. Holnap felhívom a bíróságot, hogy mit hova címezzek.
Köszönöm a segítséget, és hogy nem voltatok lekezelőek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!