Azt akarom kérdezni hogy mit kaphatok ha én vettem egy telot egyik gyerektől aki azt mondta nem lopta csak találta és én meg elcseréltem de utána be mérték a telot és én is hivatva leszek?
Az a baj, hogy ha találta is, törvénybe ütköző. Talált tárgyat csak akkor tarthatsz meg, ha a tulajdonos nem jelentkezik érte, miután bevitted a rendőrségre, és megpróbálták megkeresni a tulajt.
Szóval bűncselekményből származó tárgy került hozzád, még a legjobb tudomásod szerint is. Szerintem keress egy ügyvédet.
Sajnos valóba sokan nem tudják, hogy a talált tárgy az nem automatikusan a megtalálóé. De ugye a törvények nem ismerete...
A telefonról tudnod kellett, hogy a sorozatszám alapján az eredeti tulajdonosa megtalálható lenne, és azt is hogy jog szerint őt illeti. Itt a konkrét jogi tényállás ismerete nélkül is tudnod kellett volna, hogy a cselekedeted a "társadalomra veszélyes" lehet, így nincs mire hivatkozva kibújnod.
Ügyvéd.
Hülye vagyok, nem ügyvéd. :)
Az nem aláírás akart lenni, hanem tanács. Hogy konzultálj eggyel. Ne velem. Mert én nem az vagyok.
Lehetni lehet, de első elkövetőként azért ez szinte kizárt.
Nézd látatlanban nem tudunk mit mondani és jogászok sem vagyunk. Még nem tudni a rendőrök mit fognak mondani, pontosan mivel vádolnak, ha egyáltalán, az ismerősöd mit mondott nekik. (Ugye az egész dolog azon áll, hogy tudtál róla, hogy törvénytelenül jutott a telefonhoz, mégis elcserélted vele. Ha az ismerősöd csak annyit mond elcserélte veled, akkor akár meg is úszhatod.)
Az a lényeg, hogy tanulj belőle és legközelebb ne seftelj bizonytalan alakokkal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!