Mi a teendő, ha a végrehajtó olyan számlát inkasszóztatott, amelyre csak családi pótlék, és GYES érkezett? Követelhetem tőle, hogy adja vissza a levont összeget, és törölje a számlámról az inkasszót?
74. § Mentes a végrehajtás alól
a) a nemzeti gondozási díj és a
hadigondozottak pénzbeli ellátása, az
életüktől és szabadságuktól politikai
okból jogtalanul megfosztottak
kárpótlásáról szóló törvény szerint
járó életjáradék,
b) az átmeneti segély, ideértve a
meghatározott célra kapott segélyt is,
az aktív korúak ellátására való
jogosultság keretében megállapított
pénzbeli ellátás, az időskorúak
járadéka, a munkanélküliek
jövedelempótló támogatása, az ápolási
díj,
c) az anyasági segély,
d) a rokkantsági járadék és a vakok
személyi járadéka,
e) a megváltozott munkaképességű,
illetve egészségkárosodást szenvedett
személyt erre tekintettel megillető
juttatás (keresetkiegészítés, átmeneti
keresetkiegészítés,
jövedelemkiegészítés, átmeneti
jövedelemkiegészítés, rendszeres
szociális járadék, átmeneti járadék,
bányász dolgozók egészségkárosodási
járadéka),
f) a törvényen alapuló tartásdíj,
ideértve a bíróság által előlegezett
gyermektartásdíjat is, a gyermekek
védelméről és a gyámügyi igazgatásról
szóló törvényen alapuló
gyermekvédelmi pénzbeli ellátások
Tudomásul kellene végre venni, hogy nem a Végrehajtó a hibás! Ha letiltja a Banknál a jövedelmet, akkor a ban nem nézi (nem is nézheti), hogy a számlára milyen jogcímen érkezik a pénz, tejesíti az inkasszót!
A Családi pótlékot,és a Gyest kérd kp-ben, akkor nem vonnak le belőle semmit!
Nem a végrehajtónak, hanem a pénzintézetnek kell vizsgálnia azt, hogy a számlára milyen jellegű jövedelem érkezett. Valóban nem a végrehajtó, hanem az inkasszót teljesítő bank a hibás. A bankot kell felkeresni, és kérni kell azon összeg jóváírását, amely mentes a végrehajtás alól - ez a bank felelőssége, és meg is teszi a bank, ha elég kitartóan reklamálsz.
A végrehajtást pedig valóban bíróságon tudod kifogásolni.
A te felsorolásodban nincs benne a gyes+csp.
Én is így jártam. A bankban felvilágosított az ügyntéző, hogy a fenti összegek nem élveznek védelmet, így ha van valami a számlámom, 28500ft-ig békén hagyják, minden afelettinek a felét küldik a végrehajtónak. A többit (ha marad még), mivel zárolva van a számlám, személyesen vehetem fel, de kb félórás procedúra. Addig lesz zárolva a számlám, míg le nem mgegy az adósság. Kutya világot élünk :-(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!