2013-ban mennyi 1 hónapban a megengedett túlóraszám?
"Erzsébet utalvány 8000 Ft-ra emelkedett, lehetséges az, hogy csak 5000 Ft-ot adjanak, és a másik 3000 Ft-ot meg beépítsék a kafetériába? Én nem tartom korrektnek."
azt tudnod kell, hogy a hatályos munkajogi törvények szerint, ezen juttatások, a munkáltatóra nézve, nem kötelezőek, csak adhatók.
NEM bérjellegű juttatások, ezért akár havonta is változhat az összegük, illetve akár teljes egészében is megvonhatók.
itt felvetve a kérdésed:
egy szakértő (munkajogász) fogja megválaszolni.
(mivel nagyon nem mind egy, hogy milyen munkakörben, és milyen tartalmú, munkaszerződéssel vagy foglalkoztatva! a részletek fontosak!)
vagy a Hatályos munkatörvénykönyve, szerint:
56. A rendkívüli munkaidő bekezdésben foglaltakat olvasd el!
pl.
108. § (1) A rendkívüli munkaidőt a munkavállaló kérése esetén írásban kell elrendelni.
109. § (1) Teljes napi munkaidő esetén naptári évenként kétszázötven óra rendkívüli munkaidő rendelhető el.
(2) Az (1) bekezdésben foglaltakat arányosan kell alkalmazni, ha
a) a munkaviszony évközben kezdődött,
b) határozott időre vagy
c) részmunkaidőre jött létre.
Tudom, hogy nem köteles adni, mert csak adható, de én úgy tudom, hogy vagy nem ad semmit, vagy 8000 Ft-ot ad, olyan nincs, hogy mondjuk 5000 Ft.
A gond az, hogy én csak 7,40 percre vagyunk bejelentve, sajnos nem 8 órában, de január 2.-a óta 12 órázunk és minden szombaton 7,40 percet mennünk kell kötelező jelleggel. Kicsit sokallom, mert nincs időm semmire sajnos.
tévedsz!
nincs összeghatárhoz kötve:
lehet akár, 1000, - 2000 Ft. is! (és még annak is örülni lehet, ha adják... az is több mint a semmi, ...amennyit nagyon sok munkáltató "fizet"
"Kicsit sokallom, mert nincs időm semmire sajnos"
ha nem vállalod a törvényben előírtakban rögzített túlórát, lesz időd ...sajnos mindenre. (ha, emiatt elküldenek, mert van helyetted 10, aki azonnal vállalja a túlóra mellett is...)
" Teljes napi munkaidő esetén naptári évenként kétszázötven óra rendkívüli munkaidő rendelhető el. "
Zsír, ez a 250 óra nekem megvan 2 hónap alatt :/
a béren kívüli juttatások adózási szabályai
"Az Erzsébet utalványból havonta max. 8000 forint ADHATÓ, KEDVEZMÉNYES adó és járulékfizetési feltételek mellett, a munkavállalónak."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!