Magyarországon mekkora sugárzásig megengedett sugárzó anyagot magánszemélyként tartani?
Szerintem attól függ, hogy mennyi az adott izotóp felezési ideje. Amúgy melyikre gondoltál? Az sem mindegy milyen sugárzó. Én azért nem nagyon tartanék otthon.
A természetes sugárzás az egy évi 2.4 mSv-t.
Ez felett, csak alkalmakként. pl.kezelésnél kapnak nagyobb dózist. Te miért szeretnél tartani otthon? csak érdekel.
Elsőre furán hangozhat, de van egy olyan hobbi is, hogy az ember sugárzásmérőket, meg sugárzó anyagokat gyűjt :D Rádiumos órák az 50-es évekből, urántartalmú kövek...
Igazából engem az összes izotóp érdekelne, persze csak a gyakoriak közül Cs, U, Pu, Ra, Co...
detektoraid is vannak? én holnap félvezetőn mérek. :)
első vok
Van egy DP-5B-m. Jóféle orosz katonai a 70-es évekből. Főleg uránkeresésre vettem, mert eleve tartozék egy teleszkópos nyél, amivel fémdetektor-szerűen lehet használni. De elég széles a méréstartománya, 0,05 mR/h-200 mR/h, úgyhogy elég sokmindenre jó.
Ezen kívül még tervezem egy ionkamrás műszer építését.
Ha érdekel a műszerem, van róla egy videóm a neten:
Lehet becarnának a szomszédok ha csipogtatnád a kertjükben.
kitörne a pánik. :)
Am nem értek angolul. de az ugye zárt Co60-as?
befigyel nálad is a periódusos rendszer. :)
Igen, az egy zárt Co-60-as. Egyébként ennek az izotópnak egész rövid a felezési ideje, úgyhogy tekintve, hogy a műszer maga 30 éves, és még mindig ennyire sugárzik a Cobalt, mikor új volt, valószínűleg annyira sugárzott, hogy az megszegett minden mai korlátozást.
Hát igen, a periódusos rendszer. :D Szoktam olvasgatni a témakörben, aztán jó, hogyha meg tudom nézni, hogyha valami fölmerül. Amúgy fölötte van még négy ábra bomlási sorokról is. Biztos, ami biztos :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!