Föld tulajdoni jog?!
Hogyan tudnám megvásárolni a rokonaim részét egy földből?? Azon rokonaimtól,akik azt sem tudom, hogy élnek-e??? Létezik valamiféle jogi eljárás, amivel maga a Földhivatal/ valamiféle hivatal, értesíti őket arról, hogy ki szeretném őket kifizetni? ( elidegenítés, stb..)
Senki nem foglalkozik a földel, de engem érdekelne és meg is tudnám venni. A nagyapám és testvéreiről lenne szó, vagy az ő örököseikről...nagyapám meghalt még 1996-ban. Én mint unoka ezt eltudnám egyátalán intézni? A testvérei valószínű már régen meghaltak.
Ügyvédhez érdemes menni ezzel? Hova érdemes mennem elsőnek?
Valaki segítsen kérem!
Kedves kérdező!
Az ingatlanügyi hatóság (földhivatal)feladatkörébe nem tartozik bele az ingatlanközvetítés, inkább nyilvántartásokat vezető és regisztráló szerv. Azonban érdemes lenne az általad megvásárolni kívánt ingatlan tulajdoni lapjába betekintened. A tulajdoni lap tartalmába bárki díjmentesen betekinthet, arról feljegyzést készíthet, csupán a személyi igazolványodat kell bemutatnod a földhivatal ügyfélszolgálatánál. Ha számodra ismeretlen a helyrajzi szám, akkor térképen lehetséges a beazonosítás. A tulajdoni lap II. oldalán feltüntetett tulajdonosokkal kell szerződést kötnöd, melyet ügyvéd/közjegyző készíthet és ellenjegyzésével lát el. Előttem az egyik hozzászóló tévedésben van, mivel a zártkerti, szőlő művelési ágban nyilvántartott ingatlan is termőföldnek minősül az 1994. évi LV. törvényben foglaltak szerint. Ha a szóban forgó szőlő külterületi ingatlan, akkor az illetékes/helyi önkormányzat hirdetőtábláján 60 napra ki kell függeszteni a vételi ajánlatodat, melynek elteltével a polgálrmesteri hivatalban iratjegyzéket állítanak ki, kivéve, ha már van tulajdonrészed az ingatlanban. Ez esetben csak a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetet megkereső vételi ajánlatot és tértivevényt kell benyújtani ingatlan-nyilvántartási átvezetéshez, mert a Magyar Államnak elővásárlási joga van. Ha a termőföld zártkertben helyezkedik el, akkor nem kell a vételi ajánlat, sem iratjegyzék, sem az NFA-t megkereső levél és tértivevény, hanem ekkor a társtulajnodosnak van elővásárlási joga a Ptk.-ban foglaltak szerint. Esetleg még bővebb és pontosabb információt ügyvédtől kaphasztsz...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!