Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha engem a saját házamba...

Ha engem a saját házamba megtámadnak és mondjuk én jól megverem akkor én mit kapok?

Figyelt kérdés
Egyáltalán kapok valamit?
2009. szept. 1. 16:17
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
95%

Ha 8 napon túlgyógyuló sérülést okozol akkor igen.

Ön bíráskodás tilos, feltartoztathatod a betöröt, de nem önbíráskodhtasz, az más, ha megtámad de akkor is csak védheted magadat te nem támadhatsz vissza.

Olyan is lehet, hogy pl játszotok a kertbe és átmegy a labda a szomszédhoz. Te kiabálsz de sehol senki, aztán úgy döntesz átugrasz a kerítésen, és kidobod a labdát, de közben meglát a szomszéd, és agyon ver, vagy csak nagyon elver. Igazából nem rossz szándékkal másztál át. Ha akkor csak feltartóztat és kihívja a rendöröket akkor max magánlaksértésért megbüntetnek, de még is jobban jársz mintha agyonverne.

2009. szept. 1. 16:24
 2/11 anonim ***** válasza:
100%

Ha jogos védelmi helyzetben voltál, akkor semmit. A védekezésnek mindig arányosnak kell lennie, tehát ha megüt a támadó, pl. nem szúrhatod le késsel vagy nem lőheted le. Ilyenkor a sértettnek elsősorban védekeznie kell/lehet, vagyis ha megütnek, védekezően magad elé tarthatod a kezed, de ha pl. két támadód van, és nem vagy velük szemben erőfölényben, akkor ha megütöd őket (eszköz nélkül), később valószínűleg felmentenek a vád alól mivel jogos védelmi helyzetben voltál.

Ha később vered meg az illetőt, akkor önbíráskodtál, azért akár őrizetbe is vehetnek.

2009. szept. 1. 16:26
 3/11 A kérdező kommentje:
Nem betörő hát vagyis azt is csak hát egy olyan ember akit én (muszáj mert fontos erről vele "beszélni") beengedek a házamban és a beszélgetésből ő mivel ő erősnek gondolja magát elkezd verekedni és én megverem.
2009. szept. 1. 16:27
 4/11 anonim ***** válasza:
Ez jogosvédelemnek hangzik.
2009. szept. 1. 16:46
 5/11 anonim ***** válasza:
Mivel a bűnözőnek jogai vannak, vigyázni kell.
2009. szept. 1. 16:53
 6/11 anonim ***** válasza:
Igen, nem lenne meglepő ha még a végén te lennél a bűnös!
2009. szept. 1. 17:18
 7/11 A kérdező kommentje:
Sajnos, Amerikába bemegy valaki a területedre lelőheted és kidobhatod az utcára a hulládat mert a saját területedet jogod van védeni. :D az a jó :D
2009. szept. 1. 17:22
 8/11 anonim ***** válasza:
100%

Azért nem olyan rossz a helyzet. Itt van a BTK-ból a vonatkozó rész:

29. § (1) Nem büntethető, akinek a cselekménye a saját, illetőleg a mások személye, javai vagy közérdek ellen intézett, illetőleg ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához szükséges.

(2) Nem büntethető az sem, aki az elhárítás szükséges mértékét ijedtségből vagy menthető felindulásból túllépi.

(3) A megtámadott nem köteles kitérni a jogtalan támadás elől.

A jogos védelemnek tehát arányosnak kell lennie, de egyrészt a bíróságok az arányosságot eleve nagyvonalúan, a megtámadott javára értelmezik, másrészt az arányosság túllépése is megengedett, ha ez ijedtségből vagy menthető felindulásból történik, ami ilyenkor többnyire adott. Az gyakran előfordul, hogy a rendőrség egy ilyen védekezés esetén rutinból nyomozást indít, de később gyakran vagy ők, vagy az ügyészség lezárja az ügyet. Ha nem, a bíróság még mindig felmenthet.

2009. szept. 1. 18:00
 9/11 anonim ***** válasza:
Oké, ez a tankönyvi rizsa csak hogy ez nem mindig működik így. Pont itt volt Magyarországon, hogy betörtek vmi vadászhoz, és seggbelőtte a rablót és még őt hurcolták meg. Sok minden van a jogszabályban, de az más kérdés hogy ez úgy is történik-e vagy nem.
2009. szept. 1. 18:25
 10/11 anonim ***** válasza:
Pont azt írtam, hogy eljárás indulhat, ilyen értelemben "meghurcolhatják" a vadászt, de olyat nem nagyon tudsz mondani, hogy ilyen miatt el is ítéltek valakit.
2009. szept. 1. 18:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!