Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mi számít ingatlan elbirtoklás...

Mi számít ingatlan elbirtoklásnak?

Figyelt kérdés
Van egy régi TSZ föld, amit senki nem használ már évek óta a határ kellős közepén. Ha én odamegyek állatot tartani, mert alkalmas rá a föld és 15 év múlva sem szólnak érte, akkor az elbirtoklásnak számít?
2013. jan. 24. 05:10
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Majdnem.

Ha nekiállsz megművelni (birtokba venni) egy ilyen "senki földje" területet, akkor nem árt, ha a birtokba vétel idejét később tudod majd bizonyítani.

Lényeges követelmény, hogy a terület tulajdonosa a 15 éves "határidő" alatt semmilyen módon ne gyakorolja a tulajdonosi jogait, ne rendelkezzen az adott ingatlannal kapcsolatban. (Rendelkezés az is, ha felszólít téged írásban a területéről búsba történő távozásra, de rendelkezés az is, ha a parlagon maradt területet pl. egy hitelnél fedezetként használ fel, valakinek bérbe adja, stb.)

Az elbirtoklás feltétele tehát a tulajdonos teljes passzivitása. Ez gyakorlatban akkor fordul elő, ha a tulajdonos nem is tudja, hogy a tulajdonában van az adott terület.

A(z ingatlanoknál) 15 éves határidő viszont nem az elbirtoklóhoz kötődik, hanem a birtokoshoz. Ha pl. 14 évig valaki használja a területet, miközben a tulajdonos "nem tesz semmit", majd ezzel felhagy és te "átveszed" a területet, akkor - amennyiben igazolni tudod az előző "használó" 14 évét, akkor 1 év után kérheted elbirtoklás címén a tulajdonjog bejegyzését.

Fontos, hogy ingatlanoknál nincs részleges elbirtoklás, így ha 2 hektár ilyen "nincs gazdája" területből csak 1 hektárt használsz 15 éven át, akkor sem kerülhetsz birtokba, mivel az egész ingatlanra ki kell terjednie az elbirtoklás feltételeinek.

Ezek mellett van még pár feltétel, úgyhogy:

[link]

2013. jan. 24. 06:08
 2/5 anonim ***** válasza:
0%
Ez mind igaz, csak úgy tudom, ismét emelték az elbirtoklás várakozási idejét. Most húsz év ingatlan, tiz ingó. Szerintem.
2013. jan. 24. 06:39
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

[link]

_még_ 15.

2013. jan. 24. 06:47
 4/5 anonim ***** válasza:

Köszi a linket. Nekem a napokban mondta a földhivatalban egy ott dolgozó ügyvéd. Már el akartam birtokolni egy kisebb darab földet(16 év) de mondta, hogy várjak, mert már 20 év...

kénytelen leszek máshol is utánanézni.

2013. jan. 24. 13:06
 5/5 anonim ***** válasza:

15 (tizenöt) év az elbirtoklás ingatlan esetén

nem húsz, nem tíz, hanem tizenöt

2013. jan. 24. 19:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!