Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha nevemen van az ingatlan,...

Ha nevemen van az ingatlan, azt más eladhatja a fejem fölül? Vagy csak akkor ha én lemondok a részemről?

Figyelt kérdés
2012. dec. 16. 19:08
 1/6 anonim ***** válasza:
76%

Ha tulajdonos vagy akkor senki nem adhat el semmit, csakis te.

Ha RÉSZtulajdonos vagy, akkor a saját tulajdonrészeddel te rendelkezel, de a többit el lehet adni.

2012. dec. 16. 19:29
 2/6 anonim ***** válasza:

a kérdésed két különböző esetet mond,

"Ha nevemen van az ingatlan, azt más eladhatja a fejem fölül?"

Ha a tied az ingatlan akkor csak te rendelkezhetsz vele. Csak te adhatod el, cserélheted vagy akár el is ajándékozhatod.

"Vagy csak akkor ha én lemondok a részemről?"

Ha részed van ,akkor nem a tied a teljes ingatlan. Akkor többen vagytok tulajdonosok. Ilyenkor jó lenne tudni hogy hányan vagytok tulajdonosok a az ingatlannál, és kinek hány %-a van?? Ugyanis ha neked csak tegyük fel 10% a részed,és a többi rész is elvan osztva. Ha mindenki eladásra voksol akkor a többség dönt elve alapján nem kell az engedélyed. Eladható, de a részedre járó bevétet ki kell hogy fizessék neked.

2012. dec. 16. 19:34
 3/6 A kérdező kommentje:
én és az élettársam vagyunk fele fele arányban tulajdonosok. én pl egy harmadik emberre gondoltam, ...... ne nézzetek ostobának a kérdés miatt, csak érdekel hogy erre van e esély?
2012. dec. 16. 20:56
 4/6 anonim ***** válasza:
100%
Nincs esély hogy a te beleegyezésed nélkül akár a férjed akár egy idegen eladja az ingatlant. Ha csak ketten vagytok tulajdonosok kell mindkettőtök engedélye a másik számára.
2012. dec. 16. 21:12
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

Lássuk jól értem-e.

Az élettársaddal együtt van egy közös házatok. Most azt kérdezed, hogy egy vadidegen (pl. a szomszéd) eladhatja-e a TI házatok?

Erre azért elég egyértelmű a válasz szerintem.

2012. dec. 16. 21:20
 6/6 anonim ***** válasza:

Kivéve persze, ha bíróság által elrendelt végrehajtás alá kerül.

A résztulajdonosok részére a többi tulajdonosnak elővásárlási joga van.

Nem tudom honnan veszik egyesek, de nem létezik "többség dönt" elv. Ha vita van az egész ingatlan eladásáról, akkor csak bírósági úton kényszeríthető ki a közös tulajdon megszüntetése.

2012. dec. 17. 13:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!