Mi a jogi menete a gyerektartás "behajtásának"?
Annyit tudsz tenni, amit már megtettél. Én is két hónapja adtam be a végrehajtást, azt mondták, egy hónap alatt lesz eredmény. Ma vagy holnap akarok bemenni utánakérdzeni.
Amúgy ha tudják, behajtják, ha nem tudják, akkor a gyámügynél lehet kérni, hogy az állam megelőlegezze (bizonyítani kell, hogy 6 hónapja nem fizetett), de akkor ők a hátralékot nem fizetik ki, csak utána folyamatosan a gyerektartás összegét.
Érdemes a végrehajtási eljárás mellett a rendőrségre is tenni egy feljelentést, majd ezt követően a gyámügyön elindítani az állam általi megelőlegezésre vonatkozó eljárást. A rendőrségen gyanúsítottként hallgatják majd ki a kötelezettet, de felajánlják neki, hogy ha fizet, megszüntetik az eljárást, így van rá esély hogy megkapd a pénzt.
Ha elítélték a rendőrségi eljárás kapcsán, az ítélettől számítva ha egy hónap kimarad, már teheted az újabb feljelentést, a harmadik feljelentés után már börtönbüntetésre is számíthat (mostanában elég szigorúan veszik), így egyre nő az esély arra, hogy fizetni fog.
Úgy tudom, mostanában már a gyámügy kéri az állam általi megelőlegezéses eljárásnál, hogy előtte tegyél rendőrségi feljelentést.
A gyámügyön három évre előre megítélik a tartásdíjat és ez mindig pontosan érkezik és az összeg is mindig megvan :) persze ettől még a kötelezett fizetési kötelezettsége fennáll.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!