Segítene nekem egy jogász?
Joghallgató vagyok, épp büntetőjog 3 vizsgára készülök. Szóval az érdekelne engem, hogyha pl. engem elüt egy autó, több végtagom törik, akkor a balesetet okozót mivel vádolhatják? Közúti baleset okozása? És itt vétség miatt kaphat max egy évet, vagy pénzbüntetés és miegymás, de mi van akkor ha 8 napon túl gyógyuló sérülést szenved az illető? Mert gondolom a sérülések jellege is számít, a közúti balesetes törvény pedig ezt nem tartalmazza. Csak a testi sértés ír a 8 napon belül és túl gyógyuló sérülésről.
Tehát újra, ha valakit elcsap egy autó, törik mondjuk 3 végtagja, és műtik, akkor miért vonhatják felelősségre az elkövetőt? Tegyük fel, hogy a sofőr nem észlelte hogy az úton van egy egyén.
"Ha valakit elcsap egy autó, törik mondjuk 3 végtagja, és műtik, akkor miért vonhatják felelősségre az elkövetőt?"
Közúti baleset okozása
187. § (1) Aki a közúti közlekedés szabályainak megszegésével másnak vagy másoknak gondatlanságból súlyos testi sértést okoz, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) A büntetés
a) három évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást, vagy tömegszerencsétlenséget,
b) egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény halált,
c) két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény kettőnél több ember halálát okozza, vagy halálos tömegszerencsétlenséget
okoz.
a különös rész tankönyvben le van írva szépen
hogy mely esethez mely bűncselekmény társul
ha neki mész valakinek
és az megsérül
akkor az NEM VESZÉLYEZTETÉS!
az már baleset!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!