Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mennyi az a ház tulajdonrész,...

Mennyi az a ház tulajdonrész, ami után a teljes ház átkerülhet a nevemre, ha a többiek pénzét ügyvédi letétbe helyezzük?

Figyelt kérdés
Hallottam már többfélét is, hogy ha pl megvan neked egy háznak az 51%-a, akkor te a többieknek a pénzét ügyvédi letétbe helyezed, és a ház a te nevedre kerül. De olyat is, hogy a ház 2/3 része kell hogy a tied legyen. Tudnátok ebben segíteni? Milyen jogszabályok vannak?
2012. dec. 30. 10:15
 1/5 anonim ***** válasza:
40%
Hülyeség, csak akkor kerülhet a nevedre, ha ők eladják neked, de kényszeríteni nem lehet! Legalábbis legálisan nem! Közös tulajdon, közös akarat kell hozzá! A letétbe helyezett pénzed meg csak talonban van, legfeljebb te sem használhatod, akkor meg kár érte!
2012. dec. 30. 11:11
 2/5 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező!

Ingatlan tulajdonjogának átruházásához és az adásvételi szerződés létrejöttéhez az eladó és a vevő azonos szándéknyilatkozata is szükséges. Magyarán szólva az eladó beleegyezése és aláírása elengedhetetlen a szerződés megkötéséhez, bármennyi tulajdoni hányaddal is rendelkezik. Földhivatali átvezetéshez ügyvéd által készített és ellenjegyzett magánokirat, vagy közjegyző által közokiratba foglalt adásvételi szerződés kell. Jogszabályok: Polgári Törvénykönyv: 1959. évi IV. törvény, továbbá az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvény.

2012. dec. 30. 16:07
 3/5 A kérdező kommentje:
Van egy olyan törvényrész, hogy ha a nagytöbbség adja a házat, akkor a többiek részének az árát letétbe helyezik az ügyvédnél, aki értesíti őket. Nekem ahhoz lenne ehhez szükségem, hogy az örökölt házból ha megszerezném a 3/5 részt, akkor nekem lenne többségem, így én tudnám őket kirakni, és nem ők engem, ha ez így is mehetne. Ehhez kellene a paragrafus, hasonlók. A hagyatéki tárgyaláson már úgy szeretném, hogy ne is kerüljön a másik két résztulajdonod nevére, hanem én azt már előre kifizetem nekik, és akkor megúszunk egy átíratást. Tehát ha az megoldás, hogy én 3/5 résszel ha azt mondanám nekik, hogy itt van fél-fél millió, és akkor enyim a ház, akkor megtenném. De nem tudom hogy pontosan hogy van a törvény. de valami ijen van, mert ügyvéd is mondta már, nem is egy.
2012. dec. 30. 21:17
 4/5 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező!

Én nem tudok ilyen §-ról meg hasonlókról. A vételárat mi alapján helyezteted ügyvédi letétbe? Hmm? Csak úgy önhatalmúlag megállapítod? A hagyatéki tárgyaláson maximum az örökösök továbbajándékozhatják a megörökölt részüket. Véleményem szerint fordulj nagy bizalommal az ügyvédeidhez...

2012. dec. 30. 22:38
 5/5 A kérdező kommentje:
A felbecsült ár valahanyad részét kell akkor letétbe helyezni. (talán 2/3, vagy ha a többség eladja 5 millióért, de egy nem, akkor a rá eső részt, de ez nem érheti hátrányosan, tehát egy 5 milliós házból nem lehet kirakni 200.000 Ft-tal, ha 1.000.000 esne rá) De ez valahogy megtörtént, mert nemrég vettek ismerősék házat, és az egyik eladó, a 3-ból ágybanfekvő, és azt mondta az ügyvédnek, hogy így intézze el, hogy a testvérek ezen lehetőséggel eladják, az ő részét meg az ügyvéd elküldi nekik, mert jóba vannak az ügyvéddel, csak elköltöztek az ország másik végébe, aztán hogy így lerobbant nem jött haza aláírni a szerződést. De hogy ott 2/3 rész volt, nekünk meg csak 3/5 lenne, és én amúgy is azért szeretném így, hogy megtarthassam. Mert ha nem tarthatom meg, akkor úgyis összeborítják, engem meg a szívem is húz oda kicsit, csak a dédszülői ház, és szegény biztos jobban szeretné, hogy kicsit felújítva üzemeljen tovább családi házként, amibe több, mint 50 éve laknak, minthogy maradjon egy rakás vályogtégla meg cserép belőle. Csak meg kellene fűzni nagyszülőket, hogy vegyenek meg ők is egy részt, mert nekem még csak egy résznyi ára van meg. (500.000 Ft) most többet nem tudnák arra áldozni, ők meg most örökölnek is 500.000-at, így ha ők belemennének, és ezt így meg lehetne valósítani, akkor ezt így szeretném. De h nem akkor beszélnék velük, hogy igényt tartanák rá, de nem tudnám még kifizetni, csak később.
2012. dec. 30. 23:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!