Eladhatom-e egy ingatlan (beépítetlen terület) nevemen szereplő tulajdonrészét (75/120) a többi tulajdonosok bevonása nélkül? Hogyan, s mi módon?
A címben említett problémában szeretnék mielőbbi segítséget kérni. Az adott ingatlan egy kert, melyet időtlen idők óta mi használunk. Most rokonomnak szeretném eladni a 75/120 részemet -akinek egyébként a szülője nevén van 15/120 rész- hogy míg eddig én használtam az egészet, ezután ő tehesse ugyanezt.
Hivatalosan ez megoldható egyszerűen, vagy nyomozgatni kell a hivatalos papírokon szereplő valaha élt idős emberek leszármazottait az 1-2/120 részek miatt..
Vagy csak nem hivatalos megegyezéssel érdemes megoldani a dolgot?
Egyébként pedig ügyvédhez kell fordulni ilyenkor?
Köszönöm előre is, ha valaki tud segíteni!
Ha osztatlan közös tulajdonról van szó (ahogy kivettem a szavaidból), akkor csak az összes tulajdonos írásos beleegyezésével tudod eladni a részedet.
Nyomozgatni nem kell, bemész a földhivatalba, és kikéred helyrajzi szám alapján a tulajdoni lapot, azon ott van minden, ami az adásvételhez kell. Ingyen le lehet másolni ma már. Ügyvéd mindenképpen kell az adásvételhez, a többit ő intézi. (átl. 2% a díja)
az osztatlan tulajdonban is a tulajdonostársaknak elővásárlási joguk van,
de úgy tudom, a bérlőnek is.
melyik előzi meg a másikat?
Ha a rokonnak először bérbe adná, és utána értékesítené, akkor elég lenne a bérlőnek felajánlani vételre?
Ajándékozással a vagyonosodási illeték kerülhető ki. Hidd el, nem tudod kihagyni a többi tulajdonost.
Az elővásárlási jog pedig azt jelenti, ha a vételárat vki a tulajdonosok közül ki hajlandó fizetni, az övé. Sajnos meg kell kérdezned, mi az az összeg amit nem fizetnek már ki érte, és annyiért eladni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!