Mit szolnal, ha iskolai vegzettseghez kotnek a szavazast? Tamogatnad, vagy ellenezned?
Ellenezném! A kommunista rendszer sokak számára politikai okok miatt nem tette lehetővé a továbbtanulást, őket nem büntetheted az állam jogelődje miatt. Egy (mondva csinált)asztalos is értheti a politikát, ha kell időt fektet a tanulmányozására. Egy szőke cicababa, aki andragógiát végzett az egyetemen-apuci pénzén-, és minden idejét műkörmök festegetésére pazarolja el, és nem foglalkozik politikával, no ő miért dönthetne bármiről, akkor ha az előbbi asztalos számára tilos.
Felesleges oktatáshoz kötni a szavazati jogot, mert a választási részvétel 60% körül inog-binog. Kikompenzálódik mindig az eredmény...
A választói jogkört én egyébként a következőképp módosítanám.
1) Elsősorban a jogosultságot 21. betöltött életévhez kötném. (Olyat hallottam még régebben, hogy felrebbent az ötlet az életkor lejjebbvitelének 16-ra, ami éppen, mint látható, szembemegy az én elgondolásommal, de remélem, nem valósul meg.)
Indoklás: az ember 18 évesen még fiatal, hőzöngő, éppen hogy kifelé halad a lázadókorból. Tele van ideákkal, világmegváltó tervekkel, tettrekész elgondolásokkal, fogékony a szélsőségesekre és a radikalizmusokra. (Ausztriában még talán 2008/2009 környékén vitték le a választói jog alsó életkor-határát 16. betöltött életévre, és azonnal megnőtt a szélsőjobboldali pártok támogatottsága.)
A 18 éves még nem felnőtt. Egyáltalán nem. A felnőttéválás kezdete, elindulása, de nem felnőtt. Nagyon, nagyon nagy mentális különbséget jelent egy ember gondolkodásában a 18 és a 21 éves kor között eltelő 3 év eltérés. Sokkal nagyobbat, mint egy kisgyerek, vagy mint egy felnőtt, meglett ember esetében. Ekkor már sokkal érettebben gondolkodik. 18 évesen még valószínűleg nem szagolt bele az életbe, még sosem kellett önmagát eltartania, nem kellett számlát befizetnie. 21 évesen már valószínűleg, ha nem is rendelkezik munkahellyel, mert mondjuk főiskolás, de minimum külön lakik a szüleitől (legalább hétközben), és magának kell intéznie az ügyeit. De az a valószínűbb, hogy már van munkahelye, és önmagát tartja el. 21 évesen már nem a szülei árnyékában látja a világot, hanem "bedobva a mélyvízbe", és saját tapasztalatai alapján ítéli meg a világ történéseit. Ezért venném én magam feljebb - ismét csak a tudatosság jegyében - a választói korhatárt.
Na, az elejét meg pont kihagytam. Most pótlom:
Minimum iskolai végzettségként egy letett érettségihez kötném. Az érettségi - mint neve is mutatja -, érettséget jelent, azt, hogy az adott személy már valamit úgymond letett az asztalra. Nem nagy papír, a mai világban önmagában már nem elég sehova sem az elhelyezkedéshez, csupán annyit mutat, hogy birtokosa magasabb szinten áll, mint egy előember.
Láttam, amikor a munkanélküli hivatalban csupa huszonéves, 8-10 elvégzett osztállyal, nemhogy érettségi, de szakma nélkül, tolong sorban. Életútjuk saját elmesélésük alapján: "kirúgtak, megbuktam, meghúztak, otthagytam, elmentem, nehéz volt, váltottam, abbahagytam azt is" stb. Csupa bukott ember, a társadalom legalja. Büdös a ruhájuk, a szájuk. Annyi igényük nem volt, hogy ha már nem is borotválkoznak meg egy állásinterjúra, és valóban úgy néznek ki, mint egy előember, legalább ne neonzöld-rózsaszín susogós széldzsekiben, meg koszos-poros mackónadrágban jelenjenek meg - ha más ruhájuk nincs is, legalább mossák már ki. És az, hogy a '90-es évek divatját idéző siltes sapijukat sem vették le, ahogy betértek a terembe, már pusztán bunkóság. Közben, munkahelyük ugyan még nincs, de gyerekük már több is... innen-onnan. "A páromnak előző élettársától van egy gyereke, meg most születik egy tőlem." Mindezt húsz-egynéhány évesen.
Tudom, hogy a kádári korban nem volt elvárás az érettségi. Tudom, hogy édesapám is 40 évesen szerezte meg, hogy "piacon tudjon maradni" - lám, ő képes volt rá. De az ő példája ellenére is, azt mondom, egy bizonyos évhez kötném, például: akik 1980 után születtek, azok esetében minimum egy elvégzett érettségi az elvárás a szavazójoghoz. (Az évszám lehet bármi más is, szakembereknek kellene meghatározniuk, hogy honnan kezdődik az, amikor már tendenciózusan elvárás volt az érettségi.)
"A regisztráció bevezetése mindenesetre előrelépésnek tűnik." Megmagyaráznád miért?
Egyébként pedig: [link]
3. Választójog
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!