Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mi a teendő, ha egy elhalt...

Mi a teendő, ha egy elhalt rokon végrendelete köddé vált? Ügyvédnél nem keresték, mert nem tudják kinél. De van, mert monda a rokon, és egy személy feltúrta az egész házat, az összes hivatalos iratot eltüntetve, így azt sem tudni ki volt az ügyvédje.

Figyelt kérdés
Elég nagy összegről van szó, több 10 millió. És egy ház.(ez nem érték) És aki eltüntette az iratokat, ő egy pénzéhes, akit a halott ki akart zárni. 4 éve történt, így még egy év van rá, hogy a pénz el ne évüljön. Mármint mi nem lennénk örökösök, hanem aki gondozta őket, ő az örökös. De ő meg nagyon törelmes, és azt várná, hogy szóljanak neki, hogy megvan a végrendelet. Elég sokan kutattak, és akik csak úgy kaptak 1-2 milliót, azok amióta ügyvédnél voltak, nem mondanak semmit.(mert valószínűleg az ügyvéd felvilágosította őket, hogy mi van a végrendeletben (az ügyvéddel jóba vannak, akik voltak nála), és maradjanak csendbe (mert a házból is járna nekik 5-600.000 Ft, és azért pattogtak, hogy aki gondozta őket, nem adja el, mert vár, hogy előkerüljön a végrendelet) és úgy hallottuk, hogy azt mondta az ügyvéd, hogy várják ki az 5 évet, mert utána a pénzt már nem kérhetik vissza. Nekem egy fillér nem járna, de a JOGOS örökössel elég jóba vagyunk és nagyon ideges, szinte már depressziós az ügy miatt, de nem tesz semmit, hanem vár. És nem akarnám, hogy kifusson az időből. Egyedül lakik, nincs családja. Van pénze, így rászorulva nem lenne, de olyanok örököltek, akik elzavarták a 90 éves nénit amikor odament hozzájuk beszélgetni. És örökséget persze elfogadták. Hogy nem sült ki a szemük.
2012. dec. 26. 21:11
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

Én jogászként erre nyilvánvalóan csak azt mondhatom, hogy abszolút ki van zárva, hogy ne teljesítene a közjegyző egy törvényi kötelezettséget.

A MOKK nagyon szigorúan ellenőrzi őket, én nem tudom elképzelni, hogy van olyan jó barátság, ami miatt kockára tenné bárki az egész karrierjét, sőt, még büntetőjogi felelősséget is a nyakába venne.

Ezt őszintén kizártnak tartom.

Azt viszont nem tudom megmondani neked, hogy MIKORTÓL van ez a kötelezettségük a közjegyzőknek, és, hogy visszamenőleg is fel kellett-e vinni a rendszerbe a korábbi végrendeleteket (logikus lenne, hogy igen, de passzolom a kérdést).

2012. dec. 26. 22:34
 12/15 A kérdező kommentje:

Ha nem lenne nagy teher, megtennéd hogy ezt megtudakolnád nekem, hogy visszamenőleg be kell-e jegyezni? Mert én is beszéltem egy ügyvéddel, de ő is azt mondta, hogy nála egy végrendelet sincs, ő mindenkit a közjegyzőhöz irányít. De pl öröklési szerződés van nála is, nagyszüleimmel amit anyámék kötöttek, azon a papíron is, hogy készült 3 példányban, egy példány az örökhagyóké, egy az örökösöké, és egy példány az ügyvédi letétben van. Tehát ha nem épp végrendelet, hanem valami hasonló, akkor esetleg valami plusz? (én is gondolom, hogy nem érné meg a közjegyzőnek az állását az a pár millió, de arra gondoltam, hogy ha neki törvényi kötelezettsége átnézni a közjegyzői adatokat, de az ügyvédi dolgokat nem, akkor ő a kötelezettségén kívül más helyen nem keresi) Abba az adatbázisba hogyan lehetne belenézni, hogy esetleg a utólag is bele jegyezték, benne van-e? És lehetőleg nem túl drágán? Egy ügyvéd esetleg megtudná nézni? Vagy közjegyző kell?

Más. Ha én körbetelefonálnám az ügyvédeket, és elmondanám nekik, hogy G.G. végrendelete/vagy valami ilyensmilye után/ érdeklődöm, és elmondaná, hogy 4 éve meghalt, és elévülési időn belül szeretnénk a végakaratát érvényesíttetni, de a végrendeletet nem találjuk, ezért ha náluk van ilyen végrendelet, akkor legyenek szivesek értesíteni a végrendeletben megjelölt örökös/öke/t és járjank el az ügyben, hogy az öröklés az örökhagyó akarata szerint történjen, akkor ezt nekik már meg kellene tenniük? Tehát erre is mondhatnák azt, hogy nem személyes a megkeresés, ezért nem teljesítik?

2012. dec. 26. 22:45
 13/15 anonim ***** válasza:

Megpróbálhatok utána járni, de komolyan nem tudom, hogy a környezetemben foglalkozik-e valaki ilyesmivel... Az az igazság, hogy tényleg inkább közjegyzőhöz mennek, akik végrendeletet akarnak tenni. De azért megnézem, hátha...

A MOKK rendszeréhez a közjegyzőknek van hozzáférésük, szóval én a helyedben első körben elmennék egyhez, ő a kérdéseidre is tud amúgy válaszolni, és meg is tudja nézni ezt. (Hogy kér-e érte pénzt, azt nem tudom. Azt sem tudom, hogy csak úgy belenézhet-e a rendszerbe, a közjegyzőkhöz tényleg nincs sok közöm, de szerintem megnézheti.)

Elvileg az ügyvéd megőrzési kötelezettsége nem nagyon fér össze azzal, hogy nekiálljon "nyomozni", én nem tudom, hogy ez gyakorlatban hogyan működik a végrendelet esetében... És mivel az ügyvédnek nem kell ismernie a végrendelet tartalmát, így elvileg fogalma sincs arról, hogy kit kell(ene) értesítenie. Szóval ez nem tudom, hogyan működik, de nem fog az "utasításodra" nekiállni nyomozni az örökösök után - mivel nem is teheti meg. A letétben lévő végrendeletet ő nem bonthatja ki, ha mondjuk zárt borítékban van.

Nézd meg, hogy mit ír a közjegyzői letétről:

"A közjegyzői letét

A végintézkedőnek lehetősége van arra, hogy végrendeletét közjegyzőnél letétbe helyezze. A közjegyzőnek nem szükséges ismernie a végrendelet tartalmát. A közjegyző – a közjegyzői okirat kritériumainak megfelelően – tanúsítványt állít ki arról, hogy az ügyfél átadott neki egy zárt borítékot, amelyről kijelentette, hogy az az ő végrendeletét tartalmazza. A borítékot a tanúsítványhoz fűzi, és okirattárában megőrzi. Az ügyfél igazolást kap arról, hogy a közjegyző letétbe vette végrendeletét."

Tehát pusztán az a tény ismert, hogy VAN a közjegyzőnél egy végrendeletre XY-nak, de az nem, hogy mi a tartalma.

Ez valahogy így kell, hogy működjön az ügyvédnél is. Számomra kérdés, hogy ilyenkor a letét kiadása hogyan történik, de gyanítom, hogy az illetékes közjegyzőnek adható csak ki...

Még az jutott eszembe amúgy, hogy az ügyvéd elhelyezheti a nála lévő végrendeletet a MÜK (Magyar Ügyvédi Kamara) irattárásban is, szóval őket is érdemes lenne felkeresned.

2012. dec. 26. 23:01
 14/15 anonim ***** válasza:

Erről a nyilvántartásról beszéltem:

"A közjegyzői okiratba foglalt végintézkedést, az egyéb, halál esetére szóló rendelkezést tartalmazó közjegyzői okiratot, valamint a végrendelet közjegyzőnél történő letételének tényét a közjegyző köteles bevezetni a Végrendeletek Országos Nyilvántartásába az okirat elkészítését vagy a letétbe helyezést követő 72 órán belül. A hagyatéki ügyben eljáró közjegyző az örökhagyó esetleges végrendelete iránti tudakozódás céljából köteles megkeresni a Végrendeletek Országos Nyilvántartását."

Itt foglalkoznak hasonló kérdéssel, és talán ezen a fórumon többet meg is tudhatsz: [link]

2012. dec. 26. 23:03
 15/15 A kérdező kommentje:
Nagyapám 2 éve halt meg, amikor neki volt a hagyatéki, akkor küldtek egy fénymásolatot a végrendeletről, amit ügyvéddel írtak, és halála után az ügyvéd eljuttatta az illetékesekhez. De nem tudom hogy működik, én csak ebből gondoltak, hogy ez is így. Köszönöm a segítséged, megpróbálok utána járni, olyan 3 ügyvédre lenne szűkítve a kör, akik a környékén vannak, így nem nagy dolog felhívni őket, de nekem elmenni már inkább, elég messze van, autóm nincs, a tömegközlekedés meg hát...
2012. dec. 26. 23:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!