Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Értesítenek, ha meghal az apám?

Értesítenek, ha meghal az apám?

Figyelt kérdés

Az apám a nevére vett, és ennyiben ki is merült szülői munkássága. Van még 3 gyermeke 2 anyától. Ők hárman tudnak egymásról, viszont az én létezésem TITOK. Frankó kis szappanopera. Persze, ha akarnám, megtehetném, hogy IWIW-en, facebookon 5 perc alatt eljuttatom hozzájuk ezt a nagy hírt.

1. Tehát, halála esetén engem értesít-e valamilyen hivatalos szerv?

2. Mivel hivatalos gyerektartást nem fizetett (csak amikkor eszébe jutott, adott fel pár ezret csekken), ezért majd ítélhetnek-e nekem az örökségből nagyobb részt?

3. Megteheti, hogy rám nem hagy semmit, ha úgy akarja?

Volt már hasonló kérdés itt a gyakon, és azt látva, megkérnék mindenkit, hogy csak hasonlón átesett, vagy hozzáértő személyek válaszoljanak! Nagyon szépen köszönöm.

24L

2012. dec. 12. 16:40
 1/7 anonim ***** válasza:

Ha nem tud rólad senki rokon akkor nem fognak értesíteni.

Hagyatéki tárgyalásra viszont kapsz majd idézést.

Ha végrendeletet készít akkor kizárhat az örökségből,ha nem készül végrendelet akkor te is örökölsz.

2012. dec. 12. 16:49
 2/7 anonim ***** válasza:
kétségeim vannak, hogy végrendeletileg kizárhat az örökségből
2012. dec. 12. 16:58
 3/7 anonim ***** válasza:
Ja és 4 egyenlő részben örököltök,ha nincs végrendelet.
2012. dec. 12. 16:59
 4/7 anonim ***** válasza:

Akkor értesítenek, ha tudnak rólad, ha nem tudnak, hogyan értesítenének?

Az öröklésnél alapvetően egyenlő arányban örökölnek az egy sorban lévő örökösök (vagyis te és a testvéreid).

Osztályra bocsátás (olyasmi, mint amit a kérdésedben leírtál) csak akkor van, ha valamit kifejezetten úgy adnak, hogy azt majd az örökségbe be kell számítani.

[link]

2012. dec. 12. 17:17
 5/7 A kérdező kommentje:

Elolvastam. Így már világos, ez az osztályra bocsátás.

Az értesítést úgy értettem, hogy a hagyatéki tárgyalásról. Maga az esetleges halálhíre, nem tudna megérinteni. Egyébként sejtésem szerint nem sok mindene lehet, vagy ami volt azt a gyerekeinek adta. Inkább csak, azt szeretném, ha tudomást szereznének rólam.

2012. dec. 12. 17:36
 6/7 anonim ***** válasza:

Ha anyakönyvileg regisztrálva van, hogy ő az apád, akkor a hagyatéki tárgyalásról értesítést kapsz. Feltéve, ha van regisztrált lakcímed, mert pl. a férjem bátyját nem tudták utólérni.

Végrendeletileg nem zárhat ki az örökségből, van ún. köteles rész, ami mindenképpen jár, ez az arányosan járó rész fele. Tehát esetedben a vagyona 1/8-ad része. De amíg az özvegye él, addig ne is számíts semmire, sőt inkább az örökösök fizetnek.

2012. dec. 13. 10:10
 7/7 anonim ***** válasza:
Értesítenek, természetesen, de ez csak akkor lehetséges, ha hivatalosan tudnak rólad. Nyomozni nem fognak nekiállni.
2012. dec. 13. 10:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!