Mi minősül egyenruhának a törvényben? + pár kisebb kérdés
Rögzíti a törvény, hogy aki mások előtt őt meg nem illető címet használ, illetve kitüntetést vagy egyenruhát jogosulatlanul visel, az szabálysértést követ el, hasonlóan ahhoz, aki közterületen, mások előtt a rendvédelmi szervek vagy a Magyar Honvédség egyenruháját, jelvényét, ezek megtévesztésre alkalmas utánzatát jogosulatlanul viseli, továbbá az e szervekre utaló feliratot, matricát ruháján vagy járművén jogosulatlanul feltünteti.
Mi az, hogy a MH egyenruháját? Mégis melyik időbeli egyenruháját, rendszersített-e egyáltalán, vagy mire gondol?
Köszi, aki válaszol. Ez a törvény április óta él, és nekem aktuális, nem szeretném, ha ebből probléma lenne.
Igaz, csak most éjszaka 4-5 rendőrautó mellett mentem el pár centire, és nem volt gond.
A terepruhát nem bünteti a törvény, de nem tehetsz ki rá rendfokozati jelzést, vagy állománytáblát, továbbá nem lehet olyan jellegű mint a honvéd egyenruha, hogy tartalmazza a hímzett vezetéknevet.
A rendőrségi pedig annyiban más, hogy ott az egyenruhára van írva a szervezet neve, ott maga a rendőrség, illetve a police név is tud jogosulatlan használatnak minősülni.
Köszönöm, adtam is a zöldkezeket!
Konkrétan azért kérdem, mert van egy 65M teljes felszerelésem (surranó, zubbony, kabát, kabátba való melegítő, usanka), és azt hordom néhanapján szombat este, mert a hideg ellen és elrettentésképp is tökéletes, ha valaki kötekedne, de ez a legutolsó szempont.
Tehát ebből nem lehetne gond?
Semmi nincs rajtuk, egyedül az usankán egy kis magyar címer középen, biztos tudjátok milyen.
Rendben. Igaz nem értem, hogy miért... már rég nem használatos dologról van szó, ráadásul "csak" egy "sima" zászló.
És ha pl. orosz csillagosat teszek rá? Na, ott meg magáért a jelképért szólhatnának elvileg, szóval sehogy sem jó.
Bocs, jut eszembe, hogy egyébként a kis sapkarózsa miatti szabálysértés kb. mennyibe kerülhetne? 5-10e Ft, esetleg csak egy figyelmeztetés? Lehet ilyen kis apró dologban beszélni velük?
Természetesen leszedem, de nem tudom elhinni valahogy (pedig tudom, hogy ilyen a rendszer), hogy egy 2x2 centis kis dologért megbüntessenek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!