Vendéglátásról van szó, kötelező egyenruha lesz a felszolgálóknak, fehér ing, rajta a cég nyomott logója, hozzá mellény+kötény, ami fejenként legalább 8 ezer forintba fog kerülni. Ezt ki akarja velünk fizettetni a munkáltató, ráadásul én legfeljebb még egy évet tervezek itt dolgozni, tehát utána teljesen feleslegessé válna a ruha.
Mi a teendő? Milyen jogszabállyal tudnék érvelni, hogy ne kelljen ennyit feleslegesen kifizetnem?
Úgy tudom, hogy a munkaadó köteles adni egyenruhát.
2012. nov. 19. 11:05
2/9 asmosys válasza:
Az idén júliusban hatályba lépett Munka Törvénykönyv nem rendelkezik a munkaruhák költségéről, így azokat a szerződésben foglaltak szerint vagy kapod, vagy fizeted. Nincs mire hivatkoznod, csak eldöntheted, hogy ezekkel a feltételekkel vállalod a munkát, vagy sem.
Kérdésnek csak az marad, hogy 8e Ft-t találsz hamarabb, vagy új munkát. Ráadásul máshol is belefuthatsz ebbe a költségbe.
2012. nov. 19. 11:15
3/9 anonim válasza:
asmosys-nak igaza van.
Ha egyszer abban kell dolgozni, és a munkaszerződésben kikötötte a munkáltatód, hogy neked kell finanszíroznod, akkor vedd meg.
Talán sikerül a végén átadnod valakinek, (bár lehet, elhasználódik egy év alatt)
2012. nov. 19. 11:29
4/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Nagyon igazságtalannak tartom, hogy nem vették bele az új törvénybe ezt a fontos szabályozást, hiszen főként a vendéglátásban elég gyakran változik a munkahely, így akár évente két, három alkalommal is megvetethetik a különféle egyenöltözéket, ami utána megy a kukába.
2012. nov. 19. 12:08
5/9 anonim válasza:
Pont ez a kormány törődik az igazságossággal!Pont ez a kormány törődik a munkavállalókkal!
2012. nov. 19. 12:38
6/9 anonim válasza:
Kérdező, ebben igazad van.
De ha nem sértelek meg, a legtöbb munkahelyen ruhában dolgoznak a munkavállalók. És azt nekünk kell megvenni...
2012. nov. 19. 14:27
7/9 anonim válasza:
Én például a saját ruháimban járok dolgozni, és hamar elhasználódik, bekoszolódik, évente biztosan többet költök 10-12 ezer ft-nál ruhára, s senki nem téríti.
2012. nov. 19. 14:34
8/9 A kérdező kommentje:
Kedves Gyáva Oroszlán, szerintem teljesen más, ha egy céges logóval ellátott inget vetetnek meg veled, vagy egy olyan ruházatot, amit máskor is ki tudsz használni, legyen az egy öltöny, vagy egy sima fekete ing. A feleségem is sokat költ csinos ruhákra (titkárnő), de azokat máskor is fel tudja venni, nem kimondottan munkába járáshoz.
2012. nov. 19. 15:10
9/9 anonim válasza:
Mt. alapján a munkáltató köteles biztosítani a munkavégzéshez szükséges eszközt (tehát ideértve a munkaruházatot is), kivéve ha a munkaszerződés másképp nem rendelkezik.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!