Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » A szomszéd megfigyelheti...

A szomszéd megfigyelheti kamerájával a nagyszüleim kapubejáróját is?

Figyelt kérdés
Nagyszüleimnél a szomszéd szerelt fel egy kamerát ami az utcát figyeli, de felveszi az ő kapubejárójukat is, amit a nagyszüleim nem szeretnének. Megkérték a szomszédot hogy állítsa be úgy a kamerát hogy az nem az ő kapujukra nézzen, de erre annyi volt a válasz hogy jogilag megtehetik hogy felvegye mivel közterületnek számít az a rész, és nem fogja beállítani a kamerát. Megteheti ezt a szomszéd hogy kamerázza más ember kapuját a nagyszüleim beleegyezése nélkül? Nem akartam ezzel foglalkozni de mivel paraszt módján válaszolt a szomszéd gondoltam utánanézek hogy megteheti-e ezt.

2012. nov. 17. 13:04
 1/10 anonim ***** válasza:
45%
Nem teheti meg, ugyanis nem figyelheti meg kamerával, hogy mondjuk nagyszüleid mikor jönnek és mennek, ill. ki megy hozzájuk stb., ezzel a magánélethez való alkotmányos jogaikat sérti meg.
2012. nov. 17. 13:25
 2/10 anonim ***** válasza:
78%

Mit értesz alkotmányos jogok alatt?

Az alaptörvény a gondolat, a lelkiismeret és a vallászabadságot nevesíti.

A személyiségi jogokra gondolsz?

Ptk.80. § (1) A személyhez fűződő jogok megsértését jelenti a más képmásával vagy hangfelvételével kapcsolatos bármiféle visszaélés.

(2) Képmás vagy hangfelvétel nyilvánosságra hozatalához – a nyilvános közszereplés kivételével – az érintett személy hozzájárulása szükséges.

(3) Az eltűnt, valamint a súlyos bűncselekmény miatt büntető eljárás alatt álló személyről készült képmást (hangfelvételt) nyomós közérdekből vagy méltánylást érdemlő magánérdekből a hatóság engedélyével szabad felhasználni.

Nem él vissza vele, nem teszi nyilvánossá.

Egyébként engem is nagyon zavarna ...

2012. nov. 17. 13:51
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

Van ennek egy másik oldala is.

Bűncselekmény esetén jól jön egy felvétel. Egyébként lehet kamerázni, de felhasználni csak a rajta szereplők engedélyével lehet.

2012. nov. 17. 13:53
 4/10 ChrisM ***** válasza:
100%

Ha rögzít a kamera (vagyis nem csak arra szolgál, hogy a szomszéd időnként ránéz egy monitorra, hogy lássa, ki áll az ajtó előtt; hanem adott ideig tárolja is a felvételeket), és a felvételen szerepel a nagyi, vagy bárki más, akkor onnantól kezdve a szomszéd más személyes adatát kezeli.

Ezt csak a másik személy(ek) beleegyezésével teheti meg.

Ennek legegyszerűbb módja, ha a megfigyelt területre kihelyez egy táblát (kamerával megfigyelt terület). Ekkor a területre belépő, ha belép, automatikusan beleegyezését adja az adatkezeléshez; vagy dönthet úgy, hogy nem halad át a területen.

Namost jelen esetben a nagyiék ez utóbbit nyilván nem tehetik meg, hiszen a lakóhelyük megközelítéséhez szükséges áthaladni a megfigyelt területen (ugye ha ezt a szomszéd akciója nem tenné lehetővé, akkor már szabadságjogot is sértene).

Tehát jelen esetben ahhoz, hogy jogszerűen járjon el a szomszéd, egyrészt a nagyiék írásos beleegyezése szükséges, hogy a szomszéd felvételt készíthet róluk (személyes adataikat kezelheti); másrészt a táblát is ki kellene tennie.

Nyilván a nagyiék nem szeretnék beleegyezésüket adni, illetve a leírtak szerint tábla sincsen kint. Javaslom, hogy először a fentieket magyarázzák el a szomszédnak, és ha nem tér jobb belátásra, akkor készítsetek néhány időbélyeggel ellátott fotót a helyzetről, és panaszt lehet tenni a szomszéd ellen az adatvédelmi biztosnál.

Pár éve nekünk is volt egy ilyen voyeur hajlamokkal megáldott szomszédunk, akkor kértem tanácsot jogásztól, ő mondta ezeket (és nekünk be is jött, nem kellett panaszt tenni).

2012. nov. 17. 14:34
 5/10 ChrisM ***** válasza:
100%
Ja, még egy dolog: a tábla is csak magánterületen működhet, tehát a közterületre hiába rakja ki, az megintcsak szabadságjogot sért.
2012. nov. 17. 14:41
 6/10 A kérdező kommentje:
Nem, nem egyezte bele ilyesmibe. Közben voltam a nagyszüleimnél (nem emiatt) és az az érdekes, hogy a szomszéd nem is a saját bejáratára figyel a kamerával, hanem az utcát nézi. Igazából a bejáratát nem is látja vele szerintem, mert olyan szögben van felrakva a kamera.
2012. nov. 17. 14:59
 7/10 anonim ***** válasza:
84%

Első vagyok.

Az Alaptörvény rendelkezik a magánélethez való jogról. Szabadság és felelősség VI. cikk (1): Mindenkinek joga van ahhoz, hogy magán- és családi életét, otthonát, kapcsolattartását és jó hírnevét tiszteletben tartsák.

2012. nov. 17. 16:28
 8/10 anonim válasza:
Én megemlíteném ennek a kedves embernek, hogy a rendőrséghez fordultok, mert nem járultok hozzá, hogy a kamera a nagyi házát is vegye! Nem hiszem, hogy tisztában lenne vele, hogy jogosan fordultok-e rendőrséghez vagy sem és talán jobb belátásra térne. Másrészt viszont az ilyen tahókat a fenyegetőzés nem sűrűn szokta meghatni! Szerintem egy telefon a rendőröknek akkor is megérné, mert maximum elmondják azt, hogy nem tehetnek semmit és bele kell nyugodnotok a helyzetbe.
2012. nov. 18. 11:37
 9/10 ChrisM ***** válasza:
Kérdező, ebben az esetben mindenképpen érdemes lenne úgy eljárni, ahogy írtam. Az általad mondottak alapján többszörösen jogsértő a kedves szomszéd. Sok sikert!
2012. nov. 18. 12:09
 10/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm a segítséget! Rendőröket nem akarom bevonni mert úgy gondolom meg lehetne beszélni normális ember módjára, max ha nem ért a szép szóból akkor megfenyegetjük hogy feljelentjük, szerintem ez is elég lenne.
2012. nov. 18. 19:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!