Ki irányítja a minizstériumot?

"A minizstériumot"? Pici baki a kérdésben, de szerintem mókás lett :D "Há tezzsík tudni a minizstériumba mentünk olcsó sorozsatért"
Na jó poénkodást (?) befejezve: Lázár János úr.
Igen, picit vicces lett a kérdés. A műköröm átka, hogy néha nem azt írok, amit szeretnék :)
Szóval: Dr. Lázár János a miniszterELNÖKSÉGET VEZETŐ államtitkár.
A kérdés azonban az, hogy a MINISZTÉRIUMot IRÁNYÍTÓ személy kicsoda.
Vezetés és irányítás közötti különbség:
A vezetés szervezeten belül valósul meg, míg az irányítás szervek közötti viszonyok szabályozását jelenti.

A műköröm fogalomzavart is okoz ezek szerint.:)
Nincs "a minisztérium". Ennyi féle van:
Belügyminisztérium
Önkormányzatok, Állampolgárság, Nemzetbiztonság, Rendvédelem, Építésügy, Területrendezés.
Nemzeti Erőforrás Minisztérium
Egészségügy, Szociális, ijfúsági- és családügyek, Oktatás, Kultúra, Sport.
Vidékfejlesztési Minisztérium
Agrárgazdaság, Élelmiszerlánc-felügyelet, Agrárigazgatás, Vidékfejlesztés, Környezetvédelem, Vízügy.
Honvédelmi Minisztérium
Katonai szerepvállalás, Védelemigazgatás, Magyar Honvédség, Honvédelem, Védelempolitika.
Külügyminisztérium
Magyar EU-elnökség 2011, Diplomácia, Nemzetközi kapcsolatok, Globális ügyek, Biztonságpolitika.
Nemzetgazdasági Minisztérium
Versenyképesség, Területfejlesztés, Innováció, Foglalkoztatáspolitika, Államháztartás, Költségvetés, Adó- és pénzügyek.
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Területi közigazgatás, Igazságügy, Társadalmi felzárkózás, Egyházügy, Civil kapcsolatok, Nemzeti kisebbségek.
Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
Fejlesztéspolitika, Vagyonpolitika, Infokommunikáció, Klíma- és energiaügy, Közlekedés, PPP-s beruházások vizsgálata.
Mindegyiknek az élén egy miniszter áll. Ő vezeti. Ő irányítja.
A vezető és irányító személy nem lehet ugyan az. Ezbiztos, mert szerepel a tankönyvben.
A vezető pedig a miniszter. Ez is le van írva.
Háh!
Megtaláltam!
A minisztérium a KORMÁNY IRÁNYÍTÁSA alatt álló különös hatáskörű központi államigazgatási szerv.
14:57:) Bekaphatod, nem én vagyok a fogalomzavaros :PPP Én csak gépelni nem tudok :)

:) Vegyük újra...
Amit most megtaláltál, az a minisztérium definíciója. Nem a vezetésére (irányítására) vonatkozó információ. Egy minisztérium vezetője az adott miniszter.
(mentsetek már ki, bszki!)
Azt, hogy ki vezeti, már a kérdésben is leírtam. A definícióban pedig szerepel, hogy melyik szerv irányítja.
Mi ezzel a bajod?
Mondok durvábbat,ami a dián van:
*A Központi hivatal jogállása: miniszter irányítja ÉS ezen kívül vezetője IS van, aki része a szervezetnek.
*A kormányhivatalt a KORMÁNY IRÁNYÍTJA és ezen kívül "egyszemélyi vezető" áll az élén.
*Fazekas János (ELTE, Közig tanszék)

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!