Hol kell jelenteni, ha valaki hamis diplomát használ v. használ?
Először is, köszönöm az eddigi válaszokat!
A helyzet az-itt válaszolok az első kommentelő írására-hogy egyáltalán nincs rendben sem emberileg, sem szakmailag. Egy kifejezetten szemét, és dilettáns fazon, a vásárolt diplomája, már csak hab a tortán.
Másrészt, én ezt akkor sem tartanám korrektnek, ha normális ember lenne. Aki jár vagy járt már felsőoktatási intézménybe (én is azt teszem jelenleg) az tudja, hogy mi tortúra, mire az ember eljut a diplomaosztóig, különösen, ha nem egy egyszerű szakon tanul. Egyáltalán nem helyes, hogy valaki megveszi ezt a papírt pénzért, majd olyanok felett főnökösödik, vagy olyanoktól vesz el lehetőséget, akik végigszenvedték azt az x évet az iskolapadban.
Jó, annyiban igazat adok, ha legalább korrekt lenne, én nem nyomnám fel, de ha más miatt mégis lebukna, nem sajnálnám az biztos.
Azért írtam ki a kérdést, mert egyik barátom munkatársa konkrétan úgy bukott le, hogy csináltak cégen belül egy ellenőrzést, és ott kiderült hogy jogtalanul tölti be az adott állást, ahova diploma szükségeltetett volna. Ugyan a főiskolát végig csinálta, de nyelvvizsgája nem volt, és mivel lusta volt kiszenvedni magából, hát megvette a nyelvvizsgát, így lett érvényes diplomája. Na mármost, ez egy ilyen ellenőrzés alkalmával kiderült, és annyit tudok, hogy amellett, hogy repült az állásából, kemény pénzbüntetést kapott.
Egyébként, senki nem jelentette fel a nőt, egyszerűen valami olyasmit mondtak, hogy előfordulhat, hogy rutin szerűen bekérik a dolgozók papírjait, és leellenőrzik, nincs e köztük hamisítvány. Ezen minden dolgozó átesett ott, véletlenül bukott le az illető.
Természetesen, itt ehhez senki nem adná a nevét, tehát ha ennek ez az egy módja van, hogy besétálunk a rendőrségre és feljelentést teszünk, akkor felejtős a dolog.
Főleg, hogy mi nem tudjuk NEM TUDHATJUK, hogy valóban hamis e, csak kiszivárgott, és őszintén szólva én ki is nézem belőle, mert nem egy észlény. Tehát az ideális az lenne, ha csak azt kezdeményezhetnénk, hogy legyen egy ellenőrzés, ott kiderül, aminek ki kell derülnie, és ennyi.
mi van ha írsz egy emailt névtelenül a HR-eseteknek? vagy a cég vezetőnek?
de amúgy rendőrségen nincs olyan, hogy névtelen bejelentés?
"de amúgy rendőrségen nincs olyan, hogy névtelen bejelentés"
És szerinted melyik rendőrségen fognak azzal foglalkozni, hogy valaki névtelenül bejelenti, hogy úgy hallotta... Bizonyíték semmi, bejelentő nem tudott. Kutya sem foglalkozna vele.
Kérdező története nekem azért sántít (nem azt mondom, hogy nem lehet igaz, de elég furcsa), mert egy munkahelyen "rutinszerűen" nem ellenőrzik senki végzettségét visszamenőleg. Azt ellenőrizték akkor, amikor az illetőt felvették. Ha a nyelvvizsga csak a diplomájához kellett, akkor a munkahelyén miért vizsgálták? És vajon honnan tudta azt egy munkahelyi vezető megállapítani, hogy a bizonyítvány hamisítás? Ha pedig megállapította, akkor már kötelessége lett volna feljelentést tenni, mert közokirat hamisítás bűncselekmény. Szóval elég furcsa az egész.
Mindezektől függetlenül én is felháborítónak tartom, hogy diplomákat, vizsgabizonyítványokat lehet vásárolni, csak ebben a konkrét esetben nincs megoldása a dolognak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!