Kérhetem-e áttenni az én városomba a peres eljárást az alábbi esetben?
Magyarországon a perlés főszabály szerint az alperes bíróságához kötött. Ez alól vannak kivételek, főleg épp a gyermek igényérvényesítése esetén, de nagykorú rokontartásánál szerintem nem.
Tehát a te városod szerinti bíróság illetékes.
Hol áll az ügy? Idézést kaptál már? Vagy a keresetet?
Az illetékességi kifogást legkésőbb az első tárgyaláson elő kell terjeszteni, de jobb lenne már előtte, írásban.
Pártfogó ügyvédet kellene kérned!
Köszönöm.
A "de nagykorú rokontartásánál szerintem nem" szerintem is így lenne helyes, de pont ezért kellene nekem pontosan az infó, hogy ilyenkor mi a joggyakorlat.
Pártfogón majd gondolkodok még.
80%ig vagyok benne biztos.
Pár óra múlva meg tudom nézni a törvényt, akkor megírom.
De pont ilyenekre lenne jó az ügyvéd. Benne azért jobban bízhatnál, mint a hozzám hasonló, ismeretlen válaszolókban.
Sajnos nincs jó hírem.
A Pp. 34. § (1) értelmében saját lakóhelye szerinti bíróságon is megindíthatja a pert.
Úgy emlékeztem, hogy kiskorúra vonatkozik, de csak a (2)-ben van kiskorúakról szó.
Mindenesetre ha nem lesz ügyvéded (amit nem javaslok), akkor kérheted az útiköltséged és a keresetkiesésed hozzászámolását a perköltséghez.
Ha lesz ügyvéd, akkor meg nem kell majd eljárnod minden tárgyalásra.
Szerintem egyébként nem sok esélye van a lánynak. Egyrészt azért, mert a kötelezett vagyoni helyzete is számít, és nem lehet olyan tartást megállapítani, ami a kötelezett, vagy kiskorú eltartottjainak létfenntartását veszélyezteti.
Másrészt, mert olvastam, hogy a felsőoktatásban résztvevő nagykorú gyermek tartásának megállapításánál az is szempont, hogy a tanulmányait milyen színvonalon folytatja.
Márpedig ha van államilag támogatott szak is, csak ő nem jutott be ilyen képzésre, akkor lehetne jobb is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!