Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Kérhetem-e áttenni az én...

Kérhetem-e áttenni az én városomba a peres eljárást az alábbi esetben?

Figyelt kérdés
Nagykorú lányom kevesli az 1 évvel ezelőtti ítéletben megállapított rokontartás összegét. A bíróság leszállította a saját háztartásomban nevelt (saját)két kiskorú gyermekre és a nagylány nagykorúságára tekintettel.Hiába próbáltam tartani vele a kapcsolatot, csak a "biológiai apjának" tekint. Fizetős nappali egyetemet kezdte ősszel, és hát 450 ezer 1 félév.Az első félévet diákhitelből finanszírozta magának, most pedig beperelt, hogy fizessem. Ez viccesnek tűnhet sokak számára, pedig sajnos igaz. Az én jövedelmem pedig netto 60.A megállapított rokontartást fizetem, pedig a két 10 év körüli gyermekemnek szüksége lenne arra az összegre is. A lányomat különórákra kellene járatni angolból, mert jelenleg 1 és 2 között áll (minden másból 5-ös).Szóval pert indított a lány az apja ellen (azaz ellenem) az ő városában, ami tőlem 200km-re van. Kérhetem-e áttenni az ügyet az én városomba? Van-e jogom ezt kérni, és milyen ide vonatkozó törvényi rész van erre?

2012. nov. 8. 19:00
 1/7 anonim ***** válasza:
59%
A jogi hátteret nem ismerem és nem tudom, hogy milyen indokot fogadnak el, de gyakorlatból tudom, hogy ilyen létezik. Ha ilyen alacsony a jövedelmed, jogosult vagy ingyenes jogsegélyre. Mindenképpen menj be a helyi bíróságra és ott próbálj érdeklődni, ill. nyomozd ki, hogy a lakhelyeden hogyan vehetsz igénybe ingyenes jogsegélyt.
2012. nov. 8. 19:07
 2/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm, de jogsegély és pártfogó ügyvéd helyett én magam szeretném intézni a dolgokat.Magamban jobban bízok.
2012. nov. 8. 19:12
 3/7 tomala ***** válasza:

Magyarországon a perlés főszabály szerint az alperes bíróságához kötött. Ez alól vannak kivételek, főleg épp a gyermek igényérvényesítése esetén, de nagykorú rokontartásánál szerintem nem.

Tehát a te városod szerinti bíróság illetékes.

Hol áll az ügy? Idézést kaptál már? Vagy a keresetet?

Az illetékességi kifogást legkésőbb az első tárgyaláson elő kell terjeszteni, de jobb lenne már előtte, írásban.

Pártfogó ügyvédet kellene kérned!

2012. nov. 8. 19:57
 4/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm.

A "de nagykorú rokontartásánál szerintem nem" szerintem is így lenne helyes, de pont ezért kellene nekem pontosan az infó, hogy ilyenkor mi a joggyakorlat.

Pártfogón majd gondolkodok még.

2012. nov. 8. 20:57
 5/7 tomala ***** válasza:

80%ig vagyok benne biztos.

Pár óra múlva meg tudom nézni a törvényt, akkor megírom.

De pont ilyenekre lenne jó az ügyvéd. Benne azért jobban bízhatnál, mint a hozzám hasonló, ismeretlen válaszolókban.

2012. nov. 8. 21:23
 6/7 A kérdező kommentje:
Oké. Holnap látok bele a felperes beadványába. Hétvégén kell megírnom az illetékes bírósággal kapcsolatos panaszomat, így még van időm bőven.
2012. nov. 8. 22:20
 7/7 tomala ***** válasza:

Sajnos nincs jó hírem.

A Pp. 34. § (1) értelmében saját lakóhelye szerinti bíróságon is megindíthatja a pert.

Úgy emlékeztem, hogy kiskorúra vonatkozik, de csak a (2)-ben van kiskorúakról szó.

Mindenesetre ha nem lesz ügyvéded (amit nem javaslok), akkor kérheted az útiköltséged és a keresetkiesésed hozzászámolását a perköltséghez.

Ha lesz ügyvéd, akkor meg nem kell majd eljárnod minden tárgyalásra.

Szerintem egyébként nem sok esélye van a lánynak. Egyrészt azért, mert a kötelezett vagyoni helyzete is számít, és nem lehet olyan tartást megállapítani, ami a kötelezett, vagy kiskorú eltartottjainak létfenntartását veszélyezteti.

Másrészt, mert olvastam, hogy a felsőoktatásban résztvevő nagykorú gyermek tartásának megállapításánál az is szempont, hogy a tanulmányait milyen színvonalon folytatja.

Márpedig ha van államilag támogatott szak is, csak ő nem jutott be ilyen képzésre, akkor lehetne jobb is.

2012. nov. 9. 00:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!