Verekedésnél bíróságon nem veszik figyelembe azt ha valaki hirtelen felindulásból, dühből üt és nem ő a provokáló?
"Hogyan tekintenének pl. arra, ha valaki kötekedéskor annyira agresszívan meglök hogy elveszítem az önuralmamat és megütöm, akkor most én vagyok a bűnös a támadó?"
Igen, te vagy. Meglök, megütöd? Legközelebb csúnyán néz, megütöd?
Pff 1-2 válaszadó ugyanúgy okoskodik mint egyesek akik hallották és még életükben nem voltak ilyen helyzetben. Azért megnézném, hogy ők egy ilyen gyors stresszhelyzetben mit csinálnának...
- Normális ember nem verekszik: hát ha ő kezdi, nem hagyom megveretni magam, és igazából a viselkedéséből utólag sem tartom valószínűnek hogy utánna nem lett volna további baj.
- Miért nem mész el, hagyd ott, minek állsz le vele: mindketten ültünk, kb 10-15 mp alatt vált az egész pofonná, nyugtattam de ő egyre idegesebb lett mindent provokációnak vett, ha felálltam volna hogy arrébb menjek azt is provokálásnak vette volna.
- tulajdonképpen pont az volt a baj hogy nem tudtam harcképtelenné tenni azzal a pár pofonnal, csak úgy tudtam volna megvédeni magam ha sikerül szarrá vernem, akkor meg a bíróságon járok rosszul, szóval rosszul járok mindenféleképpen.
Az a baj a bírósággal, és az okoskodókkal, hogy bőven van idejük higgadt fejjel átgondolni hogy mi a helyes, míg nekem abban az éles stresszhelyzetben kb. az ösztönök és az adrenalin veszik át az irányítást. Én nem ütöttem meg még senkit mert mondjuk felhúzott, de ha valaki felpattan és megüt, az sok embernél egy elkerülhetetlen ösztönös reakciót generál. Utólag a történtek ismeretében könnyű okosnak lenni.
Csakhogy utólag, higgadt fejjel se tudsz gondolkodni és belátni, hogy mit kellett volna tenned. Az "Ő kezdte..." szöveg pedig egyáltalán nem fogja meghatni a bírót, mindkettőtöket megbüntet! Ha pedig eleve hazudsz a vallomásban, akkor könnyen ellentmondásba kerülsz, ami csak súlyosbítja a helyzetet.
Ahogy látom a helyzetet: Vitatkoztok, egyszer megüt erre elkezded ütlegelni, majd te húzod a rövidebbet.
"Pff 1-2 válaszadó ugyanúgy okoskodik mint egyesek akik hallották és még életükben nem voltak ilyen helyzetben. Azért megnézném, hogy ők egy ilyen gyors stresszhelyzetben mit csinálnának... "
Megverném(tem...). Ettől függetlenül ez önbíráskodás.
"Hogyan tekintenének pl. arra, ha valaki kötekedéskor annyira agresszívan meglök hogy elveszítem az önuralmamat és megütöm, akkor most én vagyok a bűnös a támadó? "
Igen, te vagy.
Komolyan, te úgy ugrálsz, ahogy más fütyül?
Ha valakinek kötekedni, verekedni van kedve, és ezért beléd köt, akkor már ugrasz is neki?
Ne hagyd magad provokálni. Lépj le. Ezzel nem az egód sérül. Normális ember még egy szócsatába sem megy bele ilyen alakokkal.
A Büntető Törvénykönyv szerint:
29.§(1) Nem büntethető, akinek a cselekménye a saját, illetőleg a mások személye, javai vagy közérdek ellen intézett, illetőleg ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához szükséges.
(2) Nem büntethető az sem, aki az elhárítás szükséges mértékét ijedtségből vagy menthető felindulásból túllépi.
(3) A megtámadott nem köteles kitérni a jogtalan támadás elől.
29/A.§ Nem büntethető, aki a saját, illetőleg a mások személye vagy javai elleni jogtalan támadás megelőzéséhez szükséges védelmi eszközt alkalmaz, ha az az élet kioltására nem alkalmas, és annak folytán a jogtalan támadó szenved sérelmet, továbbá ha a védekező a sérelem elkerülése érdekében mindent megtett, ami tőle az adott helyzetben elvárható volt.
Kiemelném a 2. BEKEZDÉST,ami megvédhet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!