Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Verekedésnél bíróságon nem...

Dan90 kérdése:

Verekedésnél bíróságon nem veszik figyelembe azt ha valaki hirtelen felindulásból, dühből üt és nem ő a provokáló?

Figyelt kérdés
1 hónapja nagyon megvertek és megkéseltek, másnap jött a kórházba a nyomozó, hogy kikérdezzen. Meséltem hogy rámkötöttek szórakozóhelyen, mindent megtettem verbálisan hogy ne legyen baj. De végül a kötekedő fölpattan és megütött. Nekem erre elszállt az agyam és jópár ütéssorozatot adtam neki (sajna utánna én jártam ugye pórul) Ekkor közbeszólt a nyomozó, hogy ez rám, terhelő, írjuk azt, hogy féltem egy következő ütéstől és önvédelemből támadtam. (szóval végülis jófej volt) De most komolyan ennyire vödör szar a magyar jogrendszer? Ne üssek vissza tűrjem? Nem veszik figyelembe hogy akármennyire civilizált egy ember, az emberek nagy részénél, egy ütés akkora dühöt és indulatot okoz hogy elszáll az agya. Hogyan tekintenének pl. arra, ha valaki kötekedéskor annyira agresszívan meglök hogy elveszítem az önuralmamat és megütöm, akkor most én vagyok a bűnös a támadó? Lényeg az hogy nem én vagyok az agresszor, aki a bajt keresi, de a másik fél átlépi a tűréshatáromat.

2012. nov. 1. 13:33
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
67%

Visszakérdeznék ,és talán segít neked a problémád megértésében.

Ha én előtted megyek autóval és bénázok egy csomót,te meg nem tudsz haladni tőlem,mert én idétlen vagyok,földühödhetsz e annyira,hogy szándékosan belém hajtasz ,megteheted e ,hogy pl nevelési célból összetörd az autómat ?

2012. nov. 1. 13:43
 2/18 anonim ***** válasza:
74%
Ezt a világon mindenhol önbíráskodásnak hívják, nem csak nálunk.
2012. nov. 1. 13:48
 3/18 anonim ***** válasza:
100%
Addig önvédelem, hogy kiütöd a kezéből a kést, vagy jól pofon vágod, hogy elmenjen a fenébe. De amikor elborul az agyad és laposra vered, az már túllépte az önvédelem határait.
2012. nov. 1. 13:56
 4/18 anonim ***** válasza:
26%

3-asnak. Ez igaz. De ha csak adsz egy pofont, vagy kivered a kezéből a kést, azzal még nem biztos, hogy elhárítottad a téged fenyegető veszélyt. Mert gyakorlatilag a támadód még teljesen harcképes. Mi van ha te leállsz, mert nem szeretnéd túllépni jogos önvédelmed határait (törvénytisztelő állampolgárként), de a szünetet kihasználva támadód újra talprakecmereg, kiszalad a kocsihoz és egy bozótvágóval tér vissza és újra neked esik?

Azért a jogos önvédelemhez ilyen esetben már hozzátartozhat az is, hogy addig ütöd a támadódat, amíg harcképesnek látod, amíg van félnivalód tőle. Persze, lehet, hogy utólag hónapok tárgyalása során a jogászok "színe-java" ezt majd jobban látja, hogy hol is volt ez a határ, te meg ott a helyszínen, félelemtől, dühtől remegve, adrenalinnal telepumpált véredde talán egész másképp látod.

2012. nov. 1. 14:10
 5/18 anonim ***** válasza:
90%

A "jópár ütéssorozat" nem fér bele az önvédelem kategóriába.

A kötekedő ült, te nem. Miért álltál vele szóba. Ilyenkor elmenni rögtön. Ha attól tartasz, hogy utánad mennek, akkor menj a pulthoz, ők majd szólnak a biztonságiaknak vagy a rendőrségnek.

Ő még nagyobb kakiban van, mint te, mert ő kezdte, és te kerültél kórházba.

2012. nov. 1. 14:12
 6/18 anonim ***** válasza:
16%
a normális ember nem verekszik. a többinek börtönben a helye.
2012. nov. 1. 14:15
 7/18 anonim válasza:
23%

Ez sajnos így van. Ennyire gánya a renszerünk. Sőt...

Ha mondjuk te regisztrállt box, vagy karate esetleg egyéb más küzdő sportot űzöl rendszeresen. Hiába te kaptál többet, ha a másikon látszik a verés, akkor is te leszel a ludas, mert vissza éltél a tudásoddal. Bárki kezdte is.

Kész röhelly. Minden önvédelmi oktató azt tanítja, h ha ütni kényszerülsz, akkor azt tedd úgy h az ellenfél ne legyen harcképes már. Mert ez kicsit olyan mint ha egy bikát akarnánk felpofozni. Csak még jobban felbőszítjük, aztán már kiszámíthatatlan lesz.

Na és az önvédelemből elkövetett, megelőző ütéssel mi van?

2012. nov. 1. 14:39
 8/18 anonim ***** válasza:
91%

Semmi baj a jogrendszerrel, akik ezen a véleményen vannak, azoknak fogalma sincs az egészről. Itt mindketten hibásak vagytok, kb ugyanannyira meg is fognak büntetni.

"Ne üssek vissza tűrjem?"

Igen, illetve megteheted akkor a feljelentést testi sértés miatt, kórházba se kerültél volna és akkor tényleg nem lennél hibás.

Itt csak menteni akarod magad, de a másik félnek is oka volt, hogy elkezdte.

2012. nov. 1. 15:02
 9/18 anonim ***** válasza:
Most meglökött vagy megütött?
2012. nov. 1. 15:12
 10/18 anonim ***** válasza:
45%

"a normális ember nem verekszik. a többinek börtönben a helye."

Miért van az, hogy egyesek többször is bunyóba keverednek, mások meg soha sem?

2012. nov. 1. 15:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!