Ma vettem magamnak egy rugóskést, a szúrófelülete 9,5 cm, a vágóéle 8,5 cm. Ez már fegyvernek minősül? És ha igen, akkor megbüntethetnek érte, ha a táskámban van?
#1 és #2 válaszolónak:
175/2003. (X. 28.) Korm. rendelet
a közbiztonságra különösen veszélyes eszközökről
3. § (1) Jogszabály eltérő rendelkezése hiányában tilos a közbiztonságra különösen veszélyes eszközt közterületen, nyilvános helyen - ideértve az ott lévő járművek belső tereit is -, valamint közforgalmú közlekedési eszközön birtokolni.
Tehát nem a VISELÉSE tiltott, hanem a Birtoklása!
(Most le lehet pontozni, attól biztos nem lesz igaz amit írok.)
#5 Az egész jogszabályt el kellett volna olvasnod.
"(2)Nem vonatkozik az (1) bekezdésben foglalt tilalom...
b) azokra a rendeltetésszerűen munkavégzés, sport, hagyományőrző tevékenység, a vadászati törvény hatálya alá tartozó vadász által végzett vadászati tevékenység során vagy a szokásos életvitel körében használt eszközökre,
bb) amelyek esetében - a tényleges munkavégzés vagy tevékenység során történő használaton, a szükséges szállításon kívül - az eszköz birtoklása vagy szállítása rejtve, a szokásos módon becsomagolva, szétszedve vagy zárt tárolóeszközben történik;"
A rugós kés, különösnek tűnhet, de beletartozik a szokásos életvitel körében használt eszközökbe.
Második voltam.
Kíváncsi lennék, mi olyan (elfogadható) körülmény van a mindennapi életviteledben, ami elengedhetetlenül szükségessé tesz egy rugós kés használatát egy simával szemben?
(Nem kötözködöm, tényleg kíváncsi vagyok.)
Általában azzal szoktam érvelni, hogy a biztonságosabb tárolása miatt használom. Az összecsukhatása miatt kevésbé veszélyes gyerekek környezetében. A konkrét használat meg akármi lehet, műhelyben barkácsolás, fametszés stb.
Biztos, hogy van rendőr aki ugyanúgy pampogna és meg is büntetne, de ezért kell élni a jogorvoslati lehetőségekkel.
Még mielőtt félreértenéd: Nem abból a célból hordok magammal rugós kést, hogy azt valaki ellen használjam. Ilyen célra a különféle gáz-és paprikasprayk sokkal jobbak véleményem szerint, viszont mint említettem sok helyzetben van szükség késre. Szimpla konyhakést mégsem cipelhetek, a bicskák pedig általában alkalmatlanok sok feladat esetében.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!