Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha eddig bankszámlára kaptam...

Ha eddig bankszámlára kaptam a fizetésemet akkor kérhetem ezután, hogy készpénzben fizessenek inkább?

Figyelt kérdés

Kötelezhet arra engem egy munkáltató, hogy bankszámlát tartsak fent?

(mind a két kérdésre szeretnék választ kapni)

2012. okt. 8. 10:00
 1/7 anonim ***** válasza:
68%
Az attól függ, milyen helyen vagy. Egyes - főleg állami - munkahelyeknél törvény írja elő a bankszámlás utalást. Itt nem kérheted. De egyre kevésbé szerencsés is kérned. Hamarosan jobban jársz, ha 100 forintot is kártyával fizetsz.
2012. okt. 8. 10:07
 2/7 anonim ***** válasza:
78%
Sehol nem kötelezhetnek bankszámla nyitásra, nincs ilyen törvény /erősen alkotmányellenes lenne/.
2012. okt. 8. 10:35
 3/7 anonim ***** válasza:
62%
Jobban jársz a bankszámlával, ha körültekintően választasz közülük, és sokat fizetsz kártyával, illetve utalod a csekkeket. Már nagyon kevés hely van csak, ahol nem fogadnak el kártyát, oda havi egy készpénzfelvét elég, arra meg csak nem lesz nagy az illeték.
2012. okt. 8. 10:38
 4/7 anonim ***** válasza:
48%

Ez akkor lehet jó kérdés, ha félni kell attól, hogy inkasszózzák a számlát (amit nálunk sajnos mindenféle korlátozás nélkül megtehetnek), úgyhogy akkor jogos a kérdés. Én úgy gondolom, hogy ezt elsősorban a munkáltatóval kell megbeszélni, szerintem ezt munkahelye válogatja. Ez első kérdésre a válasz.

Másodikra természetesen a válasz: nem kötelezhet, de ha csak oda utalják a fizetéseket, akkor nyilván ha akarsz fizetést kapni, célszerű fenntartani...

2012. okt. 8. 14:21
 5/7 anonim ***** válasza:
24%
Miért ne írhatná elő az állam az alkalmazottainak, hogy bankszámlát kell nyitniuk? Nagyon is előírhtja. Sőt, egyes nemzetbiztonságilag kényes állásoknál még azt is előírja, hogy melyik banknál nyisson.
2012. okt. 8. 15:53
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

2012 évi I. tv. Munkatörvénykönyv

158. § (1) A munkabért készpénzben vagy a munkavállaló által meghatározott bankszámlára utalással kell kifizetni.

(2) A munkabér bankszámlára utalással történő kifizetése esetén, a munkáltatónak úgy kell eljárni, hogy a munkavállaló munkabérével a bérfizetési napon rendelkezhessen.

(3) A munkabér kifizetése a munkavállaló részére költséget nem okozhat.

(4) A munkabért a munkavállalónak vagy meghatalmazottjának kell kifizetni, kivéve, ha ebben a munkavállalót bírósági vagy hatósági határozat korlátozza.

159. § (1) A munkabér készpénzben történő kifizetése esetén - eltérő megállapodás hiányában - a (2)-(6) bekezdésben meghatározott eltéréssel kell eljárni.

(2) A munkabért, ha a bérfizetési nap heti pihenőnapra (heti pihenőidőre) vagy munkaszüneti napra esik, legkésőbb az ezt megelőző munkanapon kell kifizetni.

(3) A munkabért a bérfizetés előtti utolsó munkahelyen töltött munkanapon kell kifizetni, vagy a munkáltató költségére a tartózkodási helyére kell megküldeni, ha a munkavállaló a bérfizetési napon jogos okból nem tartózkodik a munkahelyén.

2012. okt. 8. 21:10
 7/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm.
2012. okt. 10. 09:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!