Ha eddig bankszámlára kaptam a fizetésemet akkor kérhetem ezután, hogy készpénzben fizessenek inkább?
Kötelezhet arra engem egy munkáltató, hogy bankszámlát tartsak fent?
(mind a két kérdésre szeretnék választ kapni)
Ez akkor lehet jó kérdés, ha félni kell attól, hogy inkasszózzák a számlát (amit nálunk sajnos mindenféle korlátozás nélkül megtehetnek), úgyhogy akkor jogos a kérdés. Én úgy gondolom, hogy ezt elsősorban a munkáltatóval kell megbeszélni, szerintem ezt munkahelye válogatja. Ez első kérdésre a válasz.
Másodikra természetesen a válasz: nem kötelezhet, de ha csak oda utalják a fizetéseket, akkor nyilván ha akarsz fizetést kapni, célszerű fenntartani...
2012 évi I. tv. Munkatörvénykönyv
158. § (1) A munkabért készpénzben vagy a munkavállaló által meghatározott bankszámlára utalással kell kifizetni.
(2) A munkabér bankszámlára utalással történő kifizetése esetén, a munkáltatónak úgy kell eljárni, hogy a munkavállaló munkabérével a bérfizetési napon rendelkezhessen.
(3) A munkabér kifizetése a munkavállaló részére költséget nem okozhat.
(4) A munkabért a munkavállalónak vagy meghatalmazottjának kell kifizetni, kivéve, ha ebben a munkavállalót bírósági vagy hatósági határozat korlátozza.
159. § (1) A munkabér készpénzben történő kifizetése esetén - eltérő megállapodás hiányában - a (2)-(6) bekezdésben meghatározott eltéréssel kell eljárni.
(2) A munkabért, ha a bérfizetési nap heti pihenőnapra (heti pihenőidőre) vagy munkaszüneti napra esik, legkésőbb az ezt megelőző munkanapon kell kifizetni.
(3) A munkabért a bérfizetés előtti utolsó munkahelyen töltött munkanapon kell kifizetni, vagy a munkáltató költségére a tartózkodási helyére kell megküldeni, ha a munkavállaló a bérfizetési napon jogos okból nem tartózkodik a munkahelyén.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!