Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mikortól vagyok 100%osan is...

Mikortól vagyok 100%osan is nagykorú?

Figyelt kérdés

Eddig úgy tudtam, hogy az ember amikor betölti a 18at onnantól kezdve saját maga felelös mindenért és saját magáról gondoskodik.(Mondok egy példát, de egyáltalán nem ezért tettem fel a kérdést:pl.:saját magának igazolja az iskolai igazolást, amit korábban a szülö tehetett meg egy évben 3x)

Nos, nekem viszont valaki azt mondta, hogy addig vagyok kiskorú, ameddig el vagyok tartva, csak én ezt nem értem!Ha én pl 40éves lennék, és apum eltartana kiskorú lennék?és ha teherbe esnék(közlöm, hogy ezért sem irtam ki a kérdést) 20évesen amig apám eltartana akkoris kell az ö aláírása az abortuszhoz?

Kérlek, normális válaszokat adjatok, csak kiváncsi vagyok, hogyis van eez

#nagykorú #eltartva #cselekvöképes
2012. szept. 19. 21:33
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Amint a 18. életévedet betöltöd, nagykorú és cselekvőképes vagy (hacsak nincs cselekvőképességet kizáró tényeződ, például szellemi fogyatékosság stb.). Szóval hülyeség, hogy akkortól vagy nagykorú, amikortól már nem tartanak el. Jogi értelemben 18-tól nagykorú vagy.
2012. szept. 19. 21:37
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Marhaság, 18 éves kortól mindenki nagykorú.

Aki azt mondja, hogy addig vagy az, ameddig el vagy tartva, az egyértelműen azért mondja, hogy nagyobb befolyással legyen rád.

Nem kell neki hinni, ennyi.

2012. szept. 19. 21:39
 3/9 anonim ***** válasza:
46%

Jogilag nagy kor vagy. De amíg eltartanak, addig valójában nem vagy az,csak eltartott. Akkor leszel a valóságnam is nagykorú, ha saját magad eltudod tartani és gondoskodni a szükségleteidről.

20 évesen nem kell az abortuszhoz szülői beleegyezés. De azt sem árt tisztázni, hogy ki tartja majd el a gyereket 18 éves koráig? A szüleidnek ez már nem kötelessége.

2012. szept. 19. 21:47
 4/9 Komplikato ***** válasza:

A 18-as életkor semmit nem jelent. Papiron nagykorú lesz valaki. Más országokban ez 21 év. Más kérdés, hogy az önálló felelős gondolkodásra egy nő kb. 22-24 egy férfi meg valamikor 26-30 éves kora között jut el. persze vannak kivételek akik előbb És van nem kevés ember, aki 70 évesen is infantilis lesz.

Fenti fejlődést viszont nem kicsit gátolja ha az ember eltartott és/vagy egyéb okból nem kezdi el megtanulni az önfenntartást.

2012. szept. 19. 21:50
 5/9 A kérdező kommentje:

Köszönömvolt a válaszokat!:)

Amugy ezt az önfentartást ugytudm "bizonyítani" hogy külön élek a szüleimtöl, és az én pénzemböl élek meg?

2012. szept. 19. 21:58
 6/9 anonim ***** válasza:

Jogilag 18 után valóban nagykorú vagy, de iskolai hiányzást nem igazolhatsz magadnak, legalábbis hagyományos középiskolában, érettségi előtt nem. Szakképzésben pedig nem kell igazolás, ott már felnőttnek tekintenek, ha akarsz bemész, ha nem, akkor nem, de vizsgán te szívod meg a hiányzásokat.

Amúgy szerintem is akkor válik valaki "100%-osan" nagykorúvá, amikor képes arra, hogy eltartsa magát. És nem csak elméletben, hanem konkrétan van munkája, amiből fizeti az albérletet, a kaját, a ruhát és az egyéb dolgait VAGY hazaadja a bérének bizonyos részét, cserébe, hogy otthon lakik.

2012. szept. 19. 22:05
 7/9 anonim ***** válasza:
Röviden: jogilag Magyarországon 18 után. Egyébként meg én azt tartom nagykorúnak, aki képes önálló, felelősségteljes döntéseket hozni, ahogy a lebénult ember is lehet felnőtt, hiába képtelen mozogni. 18as korhatár is arra van, hogy addigra remélhetőleg elérik szellemileg a tudatos döntéshozatal képességét.
2012. szept. 19. 23:37
 8/9 anonim ***** válasza:

szerintem a 18 évest hívjuk nagykorúnak, ahogy a jog hívja.

A nagykorúság nem "inkább egy kicsit ez, vagy inkább egy kicsit az.

Azt, aki eltartja magát, felelős döntéseket hoz, hívjuk inkább felnőttnek, ahogy a köznyelv is.

2012. szept. 20. 18:54
 9/9 anonim ***** válasza:
18 felett, valamint az, aki 16 életévét betöltötte és megházasodott. Jogilag ez a nagykorúság 2 kategóriája.
2012. szept. 28. 21:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!