Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Kisfiam betegsége miatt...

Kisfiam betegsége miatt ingyenesen kapjuk a tankönyvet?

Figyelt kérdés
Ellenben az angol könyvért fizetnem kellene! Láttam a tv-ben egy riportot, ami szerint semmilyen jogszabály alapján nem kérhetnek érte pénzt! Mondana valaki erre vonatkozó törvényt, ahol levan írva, hogy tényleg ingyenes a nyelvkönyv?
2012. szept. 18. 12:08
1 2 3
 1/27 Andizsuzsi ***** válasza:

"(4)28 Az iskolai tankönyvrendelésnek biztosítania kell, hogy - az iskolától történő tankönyv-kölcsönzés, napköziben, tanulószobában elhelyezett tankönyvek igénybevétele, használt tankönyvek biztosítása, illetőleg tankönyvek megvásárlásához nyújtott pénzbeli támogatás útján - a nappali rendszerű iskolai oktatásban részt vevő minden olyan tanuló részére, aki

a) tartósan beteg,

b) a szakértői bizottság szakértői véleménye alapján mozgásszervi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos, több fogyatékosság együttes előfordulása esetén halmozottan fogyatékos, autizmus spektrum zavarral vagy egyéb pszichés fejlődési zavarral (súlyos tanulási, figyelem- vagy magatartásszabályozási zavarral) küzd,

c)29 három vagy több kiskorú, illetve eltartott gyermeket nevelő családban él,

d) nagykorú és saját jogán iskoláztatási támogatásra jogosult, vagy

e) rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül

a tankönyvek ingyenesen álljanak rendelkezésre (a továbbiakban: normatív kedvezmény)."

2001. évi XXXVII. törvény a tankönyvpiac rendjéről

A törvény minden tankönyv esetében biztosítja az ingyenességet, nem tesz kivételt a tantárgyak közül.

2012. szept. 18. 12:18
 2/27 nevem-senki ***** válasza:
A nyelvkönyvért fizetni kell.
2012. szept. 18. 12:18
 3/27 A kérdező kommentje:
kedves első köszönöm a választ! ma reggel voltam bent az igazgatónál,mondtam neki hogy az is ingyen járna,de lerázott azzal hogy én hiába ingyenesen kapom,nekik azt kikell fizetni,és a 12000 ft állami támogatás nem fedezi az angol könyv árát! tehát azért terhelik a szülőre!
2012. szept. 18. 12:21
 4/27 Andizsuzsi ***** válasza:
nem kell
2012. szept. 18. 12:21
 5/27 anonim ***** válasza:
55%
Az összes többiért nem fizettél, emiatt az egy miatt vagy felháborodva? Örülj neki, hogy a többiért nem kellett! Különben meg azért mert valakinek beteg a gyereke miért kapja ingyen a tankönyvet? Tudom, hogy így van, de ott ahol ahol nem túl sok az egy főre eső jövedelem, de a gyermekvédelmi kedvezményre nem jogosultak ott ki kell fizetni az összes tankönyvet. Különben a nyelvkönyvekért mindig is kellett fizetni, még akkor is ha a többi ingyen van, mert azok általában nem tankönyvkiadósok, vagy nem állnak szerződésben az iskolával és azokat külön is kell megrendelni, tehát rájuk nem vonatkozik az ingyenesség.
2012. szept. 18. 12:23
 6/27 Andizsuzsi ***** válasza:
29%
Nem terhelhetik a szülőre. Az ingyenesen járó tankönyvet az önkormányzatnak biztosítania kell. Nem háríthatja tovább a szülőre az iskola akkor sem, ha nem fér bele az állami normatívába, a fennmaradó részt az önkormányzatnak kell kipótolnia. Miután az angolt gondolom kötelező tantárgyként, órarendben tanulja a gyerek, az ugyan olyan tantárgya, mint a matek vagy olvasás. Ha nem tudod/akarod kifizetni, a fenntartó önkormányzatnál jegyzőjénél jelezd a problémát. Célszerű előbb az iskolához írásban fordulni a jogszabályra hivatkozva, ha a kérésedet írásban elutasítja az igazgató, akkor a jegyzőhöz.
2012. szept. 18. 12:27
 7/27 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
2012. szept. 18. 12:36
 8/27 nevem-senki ***** válasza:
60%

"Kedves első, köszönöm a választ!"

Persze, az elsőnek köszönöd, mert a te szájízed szerint válaszolt. Örülj, h a zsebedben hagytak több tízezer forintot, más szülő fizet, mint a katonatiszt. Ostoba proli! :D

2012. szept. 18. 12:39
 9/27 Andizsuzsi ***** válasza:

Előző!

Lehet azon vitatkozni, hogy a jogszabály igazságos-e, vagy sem, azon is, hogy a kimondottan jómódban élő nagycsaládosok miért jogsultak ingyenesen tankönyvre, de ez nem változtat a dolgokon.

Az ingyenesség nem csak a Nemzeti Tankönyvkiadó könyveire vonatkozik, az iskolák több tankönyvkiadó könyveit is használják. Szerződése pedig minden kiadónak (vagy tankönyvterjesztőnek) van az iskolával, amelyiknek a könyveit használják, hisz az kötelezi a kiadót a könyvek leszállítására, az iskolát pedig a fizetésre.

2012. szept. 18. 12:40
 10/27 A kérdező kommentje:
Én vagyok proli??? ha nem tűnt fel,megköszöntem az összes választ!!
2012. szept. 18. 12:41
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!